Eğitim araştırmalarında göz izleme cihazlarının etkili ve verimli kullanım durumları: Kullanıcı deneyimleri
Effective and efficient use of eye tracking equipment in educational researches: User experiences
- Tez No: 709247
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMBİYA ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İnsan Bilgisayar Etkileşimi, Göz İzleme Cihazı, Uzman Görüşleri, Kullanım Durumları, Human Computer Interaction, Eye Tracker, Expert Opinions, Use Cases
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; göz izleme cihazlarının kullanıcı deneyimlerine göre araştırmalarda etkili ve verimli kullanım durumlarını belirlemektir. Yöntem: Çalışma kapsamında nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu göz izleme cihazıyla araştırma yapmış eğitim araştırmacıları oluşturmaktadır. Toplamda 15 eğitim araştırmacısıyla görüşme yapılmıştır. Görüşmeler, yarı yapılandırılmış görüşme formu yardımıyla yapılmış ve içerik analiziyle incelenmiştir. Örneklem seçilirken amaçsal örnekleme çeşitlerinden ölçüt örneklemle seçilmiştir. Bulgular: Göz izleme cihazları güçlü yönleri, zayıf yönleri ve karşılaşılan sorunlar açısından değerlendirilmiştir. Eğitim araştırmaları için göz izleme cihazlarının çok güçlü bir veri toplama aracı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Özellikle okuma ve kullanılabilirlik çalışmalarında göz izleme cihazları çok güçlü sonuçlar vermektedir. Güçlü yönleri olduğu gibi zayıf yönleri de bulunmaktadır. Göz izleme cihazlarının analiz zorluğu, göz sorunlarına karşı olumsuz tepki vermesi, veri kaybına sebep olması ve uzun sürmesi gibi birçok zayıf yönü de bulunmaktadır. Bu kadar zayıf noktası olmasına rağmen her birine önlem almakta mümkündür. Birde göz izleme cihazlarıyla araştırma yaparken karşılaşılabilecek sorunlar belirtilmiştir. Bu sorunların birçoğu zayıf yönlerinden kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Örneğin görme kusurlarına karşı olumsuz tepki vermesi kalibrasyon yapma sırasında değerlerin yüksek çıkmasına sebep olmaktadır. Bunun dışında göz izleme cihazlarını kullanan araştırmacılar doğru metodoloji yapmaması sebebiyle birçok sorunla karşılaşabilmektedir. Göz izleme cihazının verdiği verilerin boyutunun yüksek olması depolama sorunu, Türkiye'de uzman sayısının az olması, analiz ve veri toplama sürecinin uzun sürmesi gibi birçok sorunla karşılaşılmıştır. Sonuçlar: Göz izleme cihazları eğitim araştırmalarında geçerlilik güvenirliliği yükseltecek, verilerin objektifliğini sağlayabilecek bir cihazdır. Özellikle eğitimde kullanılan web 3.0 araçlarının üretimi gibi alanlarda kullanılabilirlik çalışması yapılabilecek bir veri toplama aracıdır. Kullanılabilirlik çalışmaları yanı sıra okuma çalışmalarında da çok güçlü veriler verebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study; is to determine the effective and efficient use cases of eye tracking devices in educational research according to user experiences. Method: Case study, one of the qualitative research methods, was used within the scope of the study. The study group of the research consists of educational researchers who have done research with an eye tracking device. A total of 15 education researchers were interviewed. The interviews were conducted with the help of a semi-structured interview form and analyzed by content analysis. While choosing the sample, the criterion sample, which is one of the purposive sampling types, was selected. Findings: Eye tracking devices were evaluated in terms of their strengths, weaknesses and problems. It has been concluded that eye tracking devices are a very powerful data collection tool for educational research. Especially in reading and usability studies, eye tracking devices give very powerful results. It has its strengths as well as its weaknesses. Eye tracking devices have many weaknesses such as analysis difficulty, reacting negatively to eye problems, causing data loss and taking a long time. Although it has so many weak points, it is possible to take precautions against each of them. Problems that can be encountered while doing research with eye tracking devices are also stated. Many of these problems arise from their weaknesses. For example, the negative reaction to visual defects causes the values to be high during calibration. Apart from this, researchers using eye tracking devices may encounter many problems due to the lack of correct methodology. Many problems were encountered, such as the large size of the data provided by the eye tracking device, the storage problem, the low number of experts in Turkey, and the long duration of the analysis and data collection process. Conclusions: Eye tracking devices are a device that will increase the validity, reliability and objectivity of the data in educational research. It is a data collection tool that can be used for usability studies, especially in areas such as the production of web 3.0 tools used in education. In addition to usability studies, it can also give very strong data in reading studies.