Konjenital kalp hastalığı nedeniyle ameliyat olan çocukların ebeveynlerinde travma sonrası büyümenin değerlendirilmesi
Evaluation of posttraumatic growth in parents of children undergoing surgery for congenital heart disease
- Tez No: 709284
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK SERPİL TALAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Hemşirelik, Çocuk Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery, Nursing, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Travma sonrası büyüme, ebeveyn, çocuk, konjenital kalp hastalığı ldurulacaktır, Posttraumatic growth, parent, child, congenital heart disease
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma, konjenital kalp hastalığı nedeniyle ameliyat olan çocukların ebeveynlerinde travma sonrası büyümenin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Ankara Şehir Hastanesi'nde konjenital kalp hastalığı nedeniyle ameliyat olan ve Eylül 2019-Mart 2020 tarihleri arasında hastaneye başvuran çocukların ebeveynleri oluşturmuştur. Araştırma örneklemine, konjenital kalp hastalığı nedeniyle ameliyat olan 27 çocuğun ebeveyni dahil edilmiştir. Araştırma verileri ''Sosyodemografik Bilgi Formu'', ''Travma Sonrası Büyüme Ölçeği'', ''Olayların Etkisi Ölçeği'' ve ''Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği'' ile hastane ortamında, katılımcılarla yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Araştırmada, konjenital kalp hastalığı nedeniyle ameliyat olan çocukların ebeveynlerinin travma sonrası büyüme puanı 71,67±13,54 olarak bulunmuştur ve sosyal destek algısı ile yaşanan olayın etkisinin travma sonrası büyüme üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda konjenital kalp hastalığı olan çocukların ebeveynlerinde travma sonrası büyümeyi ve etkileyen faktörleri araştıran yeni çalışmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This descriptive study was conducted to evaluate post-traumatic growth in parents of children who had surgery for congenital heart disease. The population of the study consisted of the parents of children who underwent surgery for congenital heart disease in Ankara City Hospital and were admitted to the hospital between September 2019 and March 2020. Parents of 27 children who had surgery for congenital heart disease were included in the study sample. Data were collected by face-to-face interviews with the participants in the hospital with the“Sociodemographic Information Form”,“Post Traumatic Growth Scale”,“The Impact of Events Scale”and“Multidimensional Scale of Perceived Social Support”. In the study, the post-traumatic growth score of the parents of children who had surgery for congenital heart disease was found to be 71.67±13.54, and it was determined that the perception of social support and the effect of the event were effective on post-traumatic growth. As a result of the study, it is recommended to conduct new studies investigating post-traumatic growth in parents of children with congenital heart disease and the factors affecting it.