Ahmet Mithat Efendi'nin roman ve hikâyelerinde antroponimler
Anthroponyms in Ahmet Mithat Efendi's novels and stories
- Tez No: 709343
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: adbilim, kişiadı, yazınkişiadı, onomastic, anthroponym, poetonim
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Lehçeleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Lehçeleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Ahmet Mithat Efendi'nin Roman ve Hikâyelerinde Antroponimler adlı bu tez, Ahmet Mithat Efendi'nin 30 adet romanı ve 15 adet hikâyesi üzerine yapılmıştır. Giriş bölümünde, tezin konusu, amacı, kapsam ve sınırlılığı, yöntemi ve literatür özeti kapsamında, çalışma alanındaki önemli kaynaklar ve yararlanılan kaynaklar hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde, ad ve adlandırma, adbilim, antroponim ve onun alt dalı olan yazınkişiadları hakkında teorik bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, antroponimler, antroponimin alt türlerine göre sınıflandırılmıştır. Bunlar malzemenin niteliğine göre, lakaplar, takma adlar ve unvanlardır. Üçüncü bölümde, antroponimler, adların anlamları ve veriliş amaçları açısından, leksik-semantik sınıflandırma eşliğinde incelenmiştir. İnceleme sonucunda, antroponimlerin veriliş usulleri ortaya konulmuştur. Dördüncü bölümde, antroponimlerin yapılarına göre incelemesi yapılmıştır. Son olarak, tezin beşinci bölümünde adlar, kökenlerine göre sınıflandırılmıştır. Her bölümün sonunda ulaşılan veriler grafiklerle gösterilmiştir. Sonuç kısmında, elde edilen bilgi ve verilerden yola çıkılarak genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis, named Anthroponyms in Ahmet Mithat Efendi's Novels and Stories, is based on Ahmet Mithat Efendi's 30 novels and 15 stories. In the introduction part, the subject, purpose, scope and limit, method and literature summary of the thesis, important sources and sources used in the study are discussed. In the first chapter, theoretical information is given about names and naming, onomastics, anthroponym and its sub-branch, literary names. In the second part, anthroponyms are classified according to the subtypes of anthroponymy. These are by-name, nicknames and titles, according to the nature of the material. In the third chapter, anthroponyms are examined in terms of the meanings of nouns and the purposes for which they are given, accompanied by lexical-semantic classification. As a result of the examination, the tradition of giving anthroponyms has been revealed. In the fourth chapter, anthroponyms are analyzed according to their structures. Finally, in the fifth part of the thesis, the names are classified according to their origins. At the end of each chapter, the data obtained are shown with graphics. In the conclusion part, a general evaluation was made based on the information and data obtained.