The investigations of scholars' academic procrastination levels in terms of different variables
Akademisyenlerin akademik erteleme düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
- Tez No: 709352
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELKİN DİKER ÇOŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Academic Procrastination, Academician, Behavior, Demographic Data, Procrastination
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Ekonomisi ve Planlaması Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Literatür incelendiğinde, erteleme davranışının en fazla görüldüğü alan akademik yaşamdır. Akademik erteleme davranışının farklı nedenlerle ortaya çıktığı fark edilmiştir. Erteleme davranışının temel sebebi, akademik yaşamın yoğunluğu ve zaman içerisinde giderek karmaşıklaşması olarak değerlendirilmiştir. Öte yandan, bu durumun ortaya çıkmasında, akademisyenlerin kişisel özellikleri de etkili olabilmektedir. Bu araştırmanın amacı, temel olarak akademisyenlerin akademik erteleme davranışının ne düzeyde olduğunu ortaya koymak ve hangi demografik değişkenler ile ilişkili olduğunu tespit etmektir. Araştırmada, öncelikli olarak erteleme davranışı ve akademik erteleme davranışı hakkında literatür incelenmiştir. Buradan yola çıkılarak akademisyenlere ait demografik bilgilerin yer aldığı 16 soruluk bir anket geliştirilmiştir ve İstanbul ilinde bulunan bir özel üniversitede çalışan 94 akademisyene 2020 yılı bahar döneminde uygulanmıştır. Veri toplama aracı iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde 16 madde ve tek boyuttan oluşan akademik erteleme ölçeği bulunmaktadır. İkinci bölümünde ise demografik verilere yer verilmiştir. Örnekleme dahil edilen akademisyenlerin akademik erteleme skorları minimum 16 (Min = 16), maksimum 59 (Max = 59) , ortalama 33 (X = 33) ve standart sapması 10,30 (SS = 10,30) olarak bulunmuştur. Sonuç olarak akademisyenlerin akademik erteleme davranışlarının orta seviyede olduğu belirlenmiştir. Yapılan istatiksel analizlerin sonuçlarına göre, akademik erteleme davranışının hiçbir demografik değişkene (cinsiyet, yaş, unvan, fakülte/enstitü, ders saati, ek idari/akademik işler, yabancı dil seviyesi, günlük internet kullanımı, bilgisayar kullanımı, projeksiyon kullanımı, bilgisayar kullanımı gerektiren ödev sıklığı, internet kullanımı gerektiren ödev sıklığı) bağlı olarak değişmediği gözlemlenmiştir. Kısacası, araştırma bulguları çalışmaya katılan akademisyenlerin belirli demografik değişkenlere bağlı olarak akademik ertelemeye dair benzer görüşlere sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Eğitim planlamaları yapılırken bu ve olası sonuçlarının gözetilmesi verimliliği ve işlevselliği artıracaktır. Anahtar Kelimler: Akademik Erteleme, Akademisyen, Davranış, Demografik Veri, Erteleme
Özet (Çeviri)
When the literature is examined, the area where procrastination behavior is most common is the academic life. It has been noticed that academics procrastinate on different subjects and for different reasons. According to the previous research, the main reason for the procrastination behavior is the intensity of academic life and its increasing complexity over time. On the other hand, the personal characteristics of academicians are also critical for the emergence of procrastination. This research aims to determine which variables are associated with the academic procrastination behavior of academicians. In this study, mainly the literature on procrastination behavior and academic procrastination behavior were examined. Building on this, a 16-question survey including demographic information of academics was developed and applied to 94 academicians working at a private university in Istanbul in the spring term of 2020. The data collection tool consisted of two parts. In the first part, an academic procrastination scale which consisted of 16 items and one dimension was used. The second part included the demographic data. The sample's minimum academic procrastination scores was 16 (Min = 16) and the maximum was 59 (Max = 59), with a mean total score of 33,00 (X = 33) and a standard deviation of 10,30 (SD = 10,30). As a result, it was determined that academic procrastination behaviors of academicians were at a moderate level. According to the results of the conducted statistical analyses, it was found that academic procrastination behavior did not differ with regards to any of the demographic variables (i.e., gender, age, title, faculty/institute, course load, administrative/academic additional task, foreign language level, daily internet use, computer use, projector use, frequency of homework that requires computer use, and frequency of homework that requires internet use). In short, it is possible to say that the participants who contributed to the research have similar views on academic procrastination depending on all these demographic variables. During the education-planning process, taking this into consideration and crafting possible solutions will improve efficiency and functionality.