Ketozisli ineklerde tümör nekrosis faktör-alfa, kolesterol, BHBA, nefa ve asetilkolinesteraz düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of tümor necrosis factor-alfa, cholesterol, BHBA, NEFA and acethylcholinesterase levels in cows with ketosis
  1. Tez No: 709509
  2. Yazar: YÜCEL YENİLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnek, ketosis, asetilkolinesteraz, beta hidroksi bütirik asit, tümör nekrosis faktör-alfa, Cow, ketosis, acetylcholinesterase, beta hydroxybutyric acid, tumor necrosis factor-alfa
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmada ketozisli ineklerde serum tümör nekroz faktör-α, asetilkolinesteraz, beta hidroksi bütirik asit, nonesterifie fatty acids, glikoz, total protein, kolesterol ve trigliserit düzeyleri araştırıldı. Araştırmanın materyalini 3-7 yaş aralığında 10 adet ketozisli ve 10 adet sağlıklı olmak üzere toplam 20 adet holstein ırkı inek oluşturdu. Ketozisli ve sağlıklı gruptaki ineklerde serum beta hidroksi bütirik asit, nonesterifie fatty acids, aspartat aminotransferaz, tümör nekroz faktör-α, asetilkolinesteraz, glikoz, total protein, trigliserit ve kolesterol düzeyleri ölçüldü. Ketozisli ineklerde glikoz, trigliserit, nonesterifie fatty acids, tümör nekroz faktör-α ve asetilkolinesteraz düzeyleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemli çıkmadığı, ketozisli ineklerde beta hidroksi bütirik asit ve aspartat aminotransferaz seviyeleri artarken total protein ve kolesterol düzeyleri sağlıklı ineklere göre düşük çıktığı belirlendi. Sonuç olarak ketozisli ineklerde tümör nekroz faktör-α ve asetilkolinesteraz düzeylerinin araştırılması hastalığın biyokimyasal bulgularına faydalı olabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study were investigated serum tumor necrosis factor-α, acetylcholinesterase, beta hydroxybutyric acid, nonesterifie fatty acids, glucose, total protein, cholesterol and triglyceride in cows with ketosis This study material consisted 10 control and 10 group with ketosis, total 20 holstein dairy cows at aged between 3-7 years. In this study serum concentration was measured beta hydroxybutyric acid, nonesterified fatty acids, tumor necrosis factor-α, acetylcholinesterase, aspartate aminotransferase, glucose, triglyceride, total protein, cholesterol in healthy group and cows with ketosis. Serum nonesterified fatty acids, glucose, triglyceride, tumor necrosis factor-α, acetylcholinesterase did not differ statistically significant between two groups, beta hydroxybutyric acid and aspartate aminotransferase increased statistic that total protein and cholesterol concentration decreased in ketosis cows compared with healthy cows Consequently, tumor necrosis factor-α ve acetylcholinesterase concentration researched may prove beneficial biochemical findings in cows with ketosis.