Ketozisli süt sığırlarında zonulin seviyesinin belirlenmesi
Measurement of zonulin levels in dairy cattle with ketosis
  1. Tez No: 951104
  2. Yazar: AHMET TURGUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ketozis, Zonulin, Sızıntılı Bağırsak, Ketosis, Zonulin, Leaky Gut
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmada ketozis tespit edilen süt sığırlarında zonulin seviyelerinin tespit edilmesiyle ketozis ve bağırsak arasındaki ilişkinin anlaşılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya holstein ırkı, >3 yaş (multiparöz), doğum sonrası 2-21 günlük erken laktasyon döneminde olan ketozisli (n=35) ve sağlıklı kontrol (n=33) olmak üzere toplamda 68 inek dahil edildi. Ketozis tanısında BHBA  1,2 mmol/L olması baz alındı. Serum zonulin düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Bulgular: Ketozisli ineklerde serum zonulin düzeyleri sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p0.05). Sonuç: Elde edilen bulgular, ketozisli ineklerde bağırsak bariyer fonksiyonun bozulduğunu göstermektedir. Ancak BHBA düzeyi ile zonulin arasındaki ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı bulunmaması, artan zonulinin farklı mekanizmalarla şekillendiğini işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to elucidate the relationship between ketosis and intestinal health by determining zonulin levels in dairy cows diagnosed with ketosis. Material and Methods: A total of 68 dairy cows of Holstein, >3 years age (multiparous), 2- 21 days postpartum in early lactation, with ketosis (n=35) and healthy control (n=33) were included. The diagnosis of ketosis was based on BHBA of  1,2 mmol/L. Zonulin levels were measured by ELISA. Results: Serum zonulin levels were found to be significantly higher in ketotic cows compared to healthy controls (p0.05). Conclusion: This findings indicated that intestinal barrier function is impaired in ketotic cows. However, the lack of a statistically significant association between BHBA and zonulin suggests that the increase in zonulin may be resulted from various mechanisms.