The Behavior of stock returns in Turkey: 1986-1988
  1. Tez No: 7096
  2. Yazar: ERDEM BAŞÇI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAT AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Pazar etkinliği, rassal yürüyüş modeli, Box- Jenkins ARIMA modelleri, durağanlık, varyans- zaman testi. Ü, Market efficiency, random walk behavior, Box-Jenkins ARIMA models, stationar ity, test of variance time function
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Türkiye'de Hisse Senedi Getiriler inin Davranış] 1986 - 1988 ERDEM BAŞÇI Yüksek Lisans Tezi, işletme Enstitüsü Tez Yöneticisi: Yd. Doç. Dr. Kürşat Aydoğan Eylül 1989, 120 sayfa Bu çalışma istanbul Menkul Kıymetler Borsası 'ndaki hisse senedi getirilerinin olasılık dağılımları ve saman içindeki davranışlarını incelemektedir. Haftalık getirilerin dağılımı sivrilik ve çarpıklık açılarından normal dağılımdan farklılık göstermektedir. Bu gözlem gelişmiş hisse senedi piyasalarındakilere benzemektedir ancak İMKB getirilerinin ortalama ve varyansları daha yüksektir. incelenen senetlerin çoğu için birinci derece dizisel bağımlılık anlamlı bulunmamış, ve Box- Jenkins doğrusal kestirim modelleri başarılı olamamıştır. Dolayısıyla yayınlanmış geçmiş fiyat bilgisi gelecekteki fiyatların bu modelle tahmininde bir iyileşme sağlayamaz. Bu gözlem zayıf tür etkin bir piyasadan beklenen rassal yürüyüş davranışıyla tutarlıdır. Ancak Box-Jenkins modellerinin bu dizilere uygunluğu sorgulanabilir, çünkü getirilerin varyansı ikinci derece bir bağımlılık dolayısıyla durağan değildir. ikinci derece bağımlılık, zayıf etkinliğe aykırı olmayıp gelişmiş piyasalarda da görülmektedir. Daha uzun dönemli bir bağımlılığın varlığı ise varyans-zaman testi ile sınanmıştır. Sonuçlar senetlerin bir kısmı için anlamlı bir uzun dönem bağımlılığın varlığını göstermektedir ve bu rassal yürüyüş modeline aykırıdır, haftalık toplam işlem hacmindeki değişim oranı dizisi Box-Jenkins modelleri ile kestirilebilir bulunmuştur ve bu değişkenin fiyat değişimlerini bir ölçüde açıkladığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Behavior of Stock Returns- in Turfc&y: 1986 - İ9S& ERDEM BASCI MBA in Management Supervisor: Assist. Prof. Rursat Aydogan September 1989, 120 pages This study investigates distributional and time series behavior of common stock returns in Istanbul Stock Exchange (ISE) for the period 1986-1988. The distributions of weekly price returns deviate from normality with sharp peaks, heavy tails and positive skewness. These observations are similar to those of United States stock markets but ISE returns have higher means and higher variances. The first order serial dependence is insignificant for most stocks and Box-Jenkins linear forecasting models shows a poor performance. So, published past price information cannot be used to obtain better forecasts of future prices by this model. This observation is in line with the random walk behavior as expected from a weak form efficient market. Applicability of Box-Jenkins models may be questioned however, since variance of returns is not stationary due to a second order dependence. This type of dependence is not against weak form efficiency and is seen in US stock returns as well. To detect any longer term dependence, the test of variance-time function is employed. The results indicate significant long term dependence for most stocks and this is against weak form efficiency. The weekly change in trading volume series turns out to be forecastable by univariate Box- Jenkins models and it seems to explain some of the variation in stock price returns.