Re-organization of Sumerbank: A study of strategic responses to environmental change
- Tez No: 7097
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT BERKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Environment, Environmental Change, Strategy, State Economic Enterprises, Sumerbank
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET SUMERBANK'IN RE-ORGANİZASYONU Ortamdaki Değişime Stratejik Tepkiler Üzerine Bir Çalışma Cihan Erkul MBA Yüksek Lisans Tezi Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ümit Berkman Şubat 1989, v + 46 sayfa Türkiye'de 1980 reformlarından sonra oluşan yeni ekonomik ortam firmaları stratejilerini değiştirmelerine neden olmuştur. Ortamdaki değişiklerin firmalar üzerindeki etkilerinin ve firmaların bu etkilere gösterdikleri stratejik tepkilerin incelenmesi işletme yönetimi kuramı açısından ilginç olacaktır, lîu tezde, Türkiye'deki bir kamu iktisadi teşebbüsünün, Sümerbank'ın, ortamdaki değişiklere gösterdiği stratejik tepkiler incelenmiştir. Sümerbank'ın 1982 sonrası geliştirdiği yeni strateji bir çok bakımdan başarılı olmuştur. Ancak, bu dönemdeki hükümet politikaları nedeniyle, modernizasyon yatırımları için gerekli kaynaklar bulunamamıştır. Bu nedenle, yeni strateji Sümerbank'ın karlılığının artırılmasını sağlayamamıştır. Analılar kelimeler: Ortam, Ortamdaki Değişim, Strateji, Kamu İktisadi Teşebbüsleri, Sümerbank.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RE-ORGANIZATION OF SUMERBANK A Study of Strategic Responses to Environmental Change Cihan Erkul Master of Business Administration Supervisor: Prof. Dr. Umit Berkman February, 1 989, v + 46 pages The new economic environment in Turkey after the 1980 reforms posed strategic challenges to firms. The study of these challenges and of the actual responses of firms to these challenges in the form of new strategies may provide interesting case studies for management theory. In this thesis the strategic responses of a state economic enterprise, Sumerbank, to environmental changes are investigated. Sumerbank's strategy, formulated and implemented after 1982, was successful in many respects. However, it was not possible to procure the funds required for modernization investments because of governmental policies. As a result, the new strategy failed to enhance the profitability and viability of Sumerbank.