Tek taraflı TME anterior disk deplasmanında çene hareketlerinin karşı taraf sağlıklı eklem üzerine etkisinin sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
Finite element analysis of the effect of jaw movements on the contralateral healthy joints in unilateral TMJ anterior disc displacement
  1. Tez No: 709621
  2. Yazar: MALIK SHIRINOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU BAŞ AKKOR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: TME, anterior disk deplasmanı, SEA, TMJ, anterior disc displacement, FEA
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Tek taraflı temporomandibular eklem (TME) disk deplasmanlarında, çene hareketleri sırasında oluşan düzensizlikler karşı taraf sağlıklı eklem fonksiyonunu da etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı tek taraflı TME disk deplasmanı olan bireylerde çene fonksiyonları sırasında oluşan düzensizliklerin karşı taraf TME kompleksi üzerindeki etkisinin Sonlu Eleman Analizi (SEA) yöntemi ile değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada iki farklı model üzerinde 4 grup oluşturulmuştur. Her iki tarafta disk pozisyonu normal olan model M1, tek taraflı disk deplasmanı olan model M2 olarak adlandırılmıştır. Alt gruplar şu şekilde tanımlanmıştır. M1A: Sol sağlıklı TME, M1B: Sağ sağlıklı TME. M2A: Sol sağlıklı TME, M2B: Sağ redüksiyonsuz disk deplasmanı olan TME. Ağız açma, kapama, sağ ve sol lateral hareketler bilgisayar ortamında simüle edilerek TME diski, kondili, glenoid fossa ve disk arkası bağlarda oluşan stres değerleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Model 2A'da, ağız açma sırasında kondilde ve diskte; kapama sırasında ise kondilde, diskte ve disk arkası bağlarda en yüksek stres dağılımı görülmüştür. Sağ lateral (10mm) hareket sırasında kondil ve diskte, sol lateral (5mm) hareket sırasında ise diskte en yüksek stres değerleri izlenmiştir. Glenoid fossada anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuç: Tek taraflı TME disk deplasmanlarında karşı taraf sağlıklı eklem bölgesinde kondil, disk ve disk arkası bağlarda stres artışı olmaktadır. Tedavi planlamasında karşı taraf eklemde yüklenmeyi azaltacak protollollere de yer verilmesi ilerde oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In unilateral temporomandibular joint (TMJ) disc displacements, the abnormal jaw functions that occur during jaw movements also affect the contralateral healthy joint's functions. The aim of this study is to evaluate the stress distrubutin in contralateral healthy side in unilateral disc displacaments using finite element analysis (FEA) method. Material and Methods: In this study, 4 groups were formed on two different models. The model with normal disc position on both sides is named as M1, and model with unilateral disc displacement is named as M2. Subgroups are defined as follows. M1A: Left healthy TMJ, M1B: Right healthy TMJ, M2A: Left healthy TMJ, M2B: Right TMJ with disc displacement without reduction. By simulating mouth opening, closing, right and left lateral movements in computer environment, stress values ​​in TMJ disc, condyle, glenoid fossa and posterior ligament were evaluated. Results: In Model 2A; during closure, the highest stress distribution was observed in the condyle, disc and retrodiscal tissue. The highest stress distribution was observed in the condyle and disc during right lateral (10mm) movement and on the disc during left lateral (5mm) movement. No significant difference was found in the glenoid fossa. Conclusion: In unilateral TMJ disc displacements, there is an increase in stress on the contralateral condyle, disc and retrodiscal tissue. In the treatment, it is important to reduce the load on the contralateral joint to prevent possible disease.