Savaş ve göçün çevresel etkisi: Suriye örneği
The environmental impact of war and migration: The case of Syria
- Tez No: 709686
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Göçmenlik, Suriye halklarının göçü, Suriye ve göç, Savaşın çevreye etkisi, Immigration, The migration of peoples in Syria, Syria and migration. The impact of war on the environment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışma ile yeni altyapıların oluşturulması, çevre kirliliğinin azaltılması, bulaşıcı hastalıkların yayılmasının engellenmesi başta olmak üzere sağlık merkezlerinin kurulması ve savaş halindeki ülkeden dünyanın her yerine yayılan büyük nüfus akışının etkisini incelemeyi amaçlamakla birlikte savaşın çevre kaynakları ve komşu ülkeler üzerindeki etkisi de araştırılacak. 2011'de Suriye'de yaşanan savaş, sadece insanlara karşı bir savaş değil, su, bitki, ve hayvan dâhil her türlü yaşama ve çevreye karşı bir savaştır. Savaşın Suriye çevresine etkisi yıkıcı olmuştur. Buna karşılık uluslararası kuruluşlar tarafından, silah dağılımını içeren ve savaşın uzamasında önemli unsur olan silah ticaretini sınırlamakla birlikte dünyanın her yerine dağılan savaş mağdurlarına fiziksel ve ruhsal rehabilitasyonlar, ameliyatlar ve ekonomik güvenlik programları gibi çeşitli alanlarda yardım etmektedir. Suriye savaşının çevre üzerindeki en önemli etkileri arasında petrol kuyularının yanması, fabrikalardan, tesislerden, depolardan kimyasal, radyoaktif maddelerin deşarjı, kanalizasyon arıtma sistemlerinin tahrip edilmesinden kaynaklanan su kirliliği, barajların ve sulama sistemlerinin çökmesi göstermektedir. Bitki örtüsü üzerindeki fiziksel veya kimyasal etkilerden ortaya çıkan erozyon, yeniden büyüme ve çölleşme de savaşın olumsuz etkilerini içerir. Suriye'deki çatışma, çevre terörizminin özellikle kurak bölgelerde yaşayan insanlar üzerinde olumsuz etkili olduğunu görülmekte ve dolayısıyla silahlı çatışmalar iklim bozukluğuna yol açmaktadır. Bu nedenle kaynaklar üzerindeki artan iklim baskısı, çevre terörizminin kullanımını artıracak ve bölgeler arası göç ve insani güvensizliğe sebep olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to build new infrastructure, reduce environmental pollution, take into account the spread of health centers to contain any infectious diseases, and study the impact of the large population influx in the country from all parts of the world. The impact of the war on environmental resources and neighboring countries will be investigated. In 2011,the war in Syria was not only a war against people, but rather it was one against all kinds of life and the environment, including water, plants, animals and trees. Its impact on the Syrian environment has been devastating. International organizations are making efforts to limit the effects of weapon contamination, two elements that include weapon contamination in their accounts and accompany intended activities while planning all operations such as rescue operations, economic security, water and sanitation, health, and protection of civilians around the world. Helping victims of gun contamination, such as physical rehabilitation, surgeries, and economic security programs. Among the most important impacts of the Syrian war on the environment are the burning of oil wells, the discharge of chemical and radioactive materials from factories, facilities and warehouses, water pollution resulting from the destruction of sewage treatment systems, and floods and droughts after the collapse of dams and irrigation systems. There are also physical or chemical influences on vegetation cover, and this category includes erosion, regrowth, and desertification. The conflict in Syria leads to climate contribution to armed conflict to show that environmental terrorism is particularly effective on people living in drought regions. Therefore, the increasing climate pressure on resources will increase the use of environmental terrorism and contribute to migration and human insecurity between regions.