The Determinants of environmental policy stringency and the impact of environmental regulations on trade
Çevresel politika sıklığı belirleyenleri ve çevre politikasının ticaret üzerindeki etkisi
- Tez No: 94936
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAVAŞ ALPAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Politika Sıkılığı, Çevresel Kuznets Eğrisi, Atık Limanı Hipotezi, Environmental Policy Stringency, Environmental Kuznets Curve, Pollution Haven Hypothesis IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET ÇEVRESEL POLİTİKA SIKILIĞI BELİRLEYENLERİ VE ÇEVRE POLİTİKASININ TİCARET ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Çalışkan, Ahmet Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Savaş Alpay Ağustos, 2000 Bu tezde, öncelikle, çevre politikasının sıkılığı ile, bazı geleneksel ekonomik gelişme indikatörleri arasındaki ilişki incelendi. Bizce bu tür bir yaklaşım, gelir ile atıkların emisyonları arasındaki ilişkiye konsantre olan önceki çalışmalardan daha öncelikli ve anlamlıdır. Kesitsel bir analiz uygulayarak, gelir- çevresel politika sıkılığı (ÇPS) arasındaki ilişkinin, daha önceki araştırmaların gelir ile emisyonlar arasında ters-U tipinde bir ilişki (Çevresel Kuznets Eğrisi) öneren bulguları ile bir dereceye kadar uyumlu olduğunu bulduk. Ayrıca, ticaretin serbestleştirilmesinin, ÇPS üzerinde pozitif bir etkisi olduğunu saptadık. Çalışmanın ikinci bölümü, ÇPS'nm kirli endüstrilerin uluslararası rekabet gücü üstündeki etkisini araştırmaktadır. Bu analiz, üç endüstri için yapıldı ve sadece bir endüstri için kirli endüstrilerin göçüne dair hipotez desteklendi; bütün olarak bakıldığında sonuçlar belirsizdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DETERMINANTS OF ENVIRONMENTAL POLICY STRINGENCY AND THE IMPACT OF ENVIRONMENTAL REGULATIONS ON TRADE Çalışkan, Ahmet Master of Arts, Department of Economics Supervisor: Assistant Professor Savaş Alpay August 2000 In this thesis, we first focus on the relationship between stringency of environmental regulation and some conventional indicators of economic development. We argue that this approach measures a more immediate relationship than previous studies that have concentrated on the relationship between income and emissions of pollutants. In a cross-sectional analysis, we find that the relationship between income and environmental policy stringency (EPS) is, to some degree, in line with previous findings that suggested an inverted-U type relationship between income and emissions, called Environmental Kuznets Curve (EKC). We also find that trade liberalization has a positive effect on EPS. The second part of our study evaluates the impact of EPS on international competitiveness in dirty industries. The analysis is done for three industries and only one of them yields evidence for the relocation of dirty industries to jurisdictions with lax regulation; the results were inconclusive overall.