Provokatif sessiz ve sesli iskemide risk faktörleri ile EST ve koroner angiyografi bulgularının ilişkisi
- Tez No: 70974
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. HÜSEYİN TELLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz testi, Sessiz iskemi, Koroner angiyografi, Risk faktörleri. 48
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
6. ÖZET Diyagnostik amaçla uygulanan egzersiz testi pozitif olarak değerlendirilen 138 hasta efor testi sırasında asemptomatik ST segment çökmesi (sessiz miyokard iskemisi) gözlenenler (n=88) ve ST segment çökmesiyle birlikte anginal şikayeti oluşanlar (n=50) olarak iki gruba ayrıldı. Yaş, cinsiyet, diabetes mellitus, hipertansiyon ve sigara içimi gibi parametreler incelendiğinde iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Hastaların tamamına koroner angiyografi uygulandı. İki grup, egzersiz testi paramatreleri ve koroner angiyografik bulgular açısından birbiriyle karşılaştırıldı. Sessiz iskemi oluşan grubun maximal egzersizde ulaşılan kalp hızı değeri semptomatik gruba oranla anlamlı derecede daha fazlaydı (p0.05). Koroner angiyografi sonucunda asemptomatik ST segment çökmesi oluşan grupta 33 hasta da normal koroner arterler tesbit edilirken (%37), semptomatik grupta 8 hastada (%16) koroner angiyografi normal olarak değerlendirildi (p0.05). Sonuç olarak; egzersiz testi sırasında asemptomatik ST segment çökmesi oluşan hastaların egzersiz performanslarının semptomatik gruba 47oranla daha iyi olduğu izlenimi alındı. Yine aynı hasta grubunda yanlış pozitiflik oranının daha yüksek olduğu saptandı. ST segment çökmesiyle birlikte angina meydana gelmesinin ve erkek cinsiyetin egzersiz testinin koroner arter hastalığı tanısındaki prediktif değerini yükselttiği kanaatine varıldı. Koroner arter hastalığının yaygınlığı açısından iki grup arasında fark bulunmadığı ve asemptomatik hasta grubunda yaş ve sigara içiminin daha yüksek olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY 138 patient to whom diagnostic EST had been performed were divided into two groups. In one of the group, asymptomatic patients with ST segment depression (88) were involved. In the other, patients having chest pain with ST segment depression (50) were involved. There was no significant difference between these two groups from the points of age, sex, DM, hypertention, smoking (p>0.05). Coronary angiography was performed to all of the patients. These two groups were compared according to EST parameters and angiographic findings. Maximal heart rate reached in silent ischemia group was significantly higher than symptomatic group (p0.05).