Impact of organization learning culture on organization performance: A case study of Mobile Telecommunication Company (MTN) Nigeria
Organizasyon öğrenme kültürünün organizasyon performansı üzerine etkisi: MTN örneği
  1. Tez No: 709929
  2. Yazar: ENOCH OLUWABUSAYO ALONGE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SEDAT AYBAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme kültürü, organizasyon performansı, bilgi yönetimi, liderlik stili, Learning culture, organization performance, knowledge management, leadership style
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Örgütsel öğrenme kültürünün etkisi aşırı vurgulanamaz. Kuruluşlar, stratejilerini güçlendirmek ve kuruluş performansını iyileştirmek için öğrenme kültürünü birleştirmenin farklı yollarını benimsemiştir. Sonuç olarak, örgütün amaçlarını yerine getirmek için görevlerini yerine getirmeleri için örgütün çalışanlarına yön ve rehberlik sağlayabilecek bir lider gerektirir. Ancak, bu çalışmada, tahmin teknikleri olarak frekans analizi, güvenilirlik testi, korelasyon analizi ve regresyon analizi kullanılarak katılımcılardan bilgi toplamak için birincil verilerin kullanıldığı organizasyon öğrenme kültürünün organizasyon performansı üzerindeki etkisi üzerine bir anket yürütülmüştür. Örgütsel öğrenme kültürünün örgüt performansı üzerinde önemli ölçüde olumlu etkisi olduğu, bilgi yönetiminin örgüt performansı üzerinde önemsiz de olsa olumlu katkı sağladığı, çalışan motivasyonunun örgüt performansı üzerinde olumlu ve anlamlı bir şekilde etkisi olduğu ve liderlik tarzının örgüt performansı üzerinde önemli ölçüde olumlu bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Bulgular, değişkenlerin ölçekleme ölçümünün güvenilir olduğunu bildirirken, analiz, örgütsel öğrenme kültürünün organizasyon performansı üzerinde önemli ölçüde olumlu etkisi olduğunu ortaya koydu, bilgi yönetimi, örgüt performansına önemsiz de olsa olumlu katkıda bulunur, çalışan motivasyonu örgüt performansına olumlu ve anlamlı bir şekilde etki eder ve liderlik tarzı, örgüt performansı üzerinde önemli ölçüde olumlu bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla çalışma, örgütsel öğrenme kültürü ve örgüt performansının pozitif ve anlamlı bir ilişki ortaya koyduğu, bilgi yönetimi ve organizasyon performansının anlamlı bir pozitif bağlantı ortaya koyduğu, organizasyon performansı ve çalışan motivasyonunun pozitif ve anlamlı bir bağlantı gösterdiği ve aralarında pozitif ve anlamlı bir bağlantı olduğu sonucuna varılmıştır. organizasyon performansı ve liderlik tarzı.
Özet (Çeviri)
The impact of organizational learning culture cannot be overemphasized. Organizations have adopted different ways of incorporating learning culture to strengthening their strategy and improving organization performance. As a result, it requires a leader who can provide direction and guidance to the organization's employees for them to carry out their tasks to fulfill the organization's objectives. However, it was on this note this study conducted a survey on the impact of organization learning culture on organization performance where primary data was used to gather information from respondents using frequency analysis, reliability testing, correlation analysis and regression analysis as the estimation techniques. It was found that organizational learning culture impact significantly positive on organization performance, knowledge management contributes positively on organization performance though insignificantly, employee motivation impact on organization performance positively and significantly, and leadership style has a positive impact on organization performance significantly. Hence, the study concluded that organizational learning culture and organization performance revealed a positive and significant relationship, knowledge management and organization performance revealed a significant positive connection, organization performance and employee motivation indicated a positive and significant connection, and a positive and significant connection exists between organization performance and leadership style.