Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan erkek çocuklarda bazı biyokimyasal parametrelerin seviye farklılıklarının ve hastalığın patogenezindeki rolünün değerlendirilmesi
Evaluation of the level differences of some biochemical parameters and their role in the pathogenesis of attention deficit and hyperactivity disorder in male children
  1. Tez No: 709941
  2. Yazar: HATİCE SARAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESER KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Psikiyatri, Biochemistry, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: DEHB, Tau, pTau, MAP-2, DCX, sTREM-2, sTLR-4, SIRT1, Western blotting
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Amaç: Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan hastalarda; total Tau, fosforile Tau (pTau), mikrotübül ilişkili protein-2 (MAP-2), doublecortin (DCX), solubl myeloid hücrelerde eksprese olan tetikleyici reseptör-2 (sTREM-2), solubl Toll benzeri reseptör-4 (sTLR-4) ve sessiz çiftleşme tipi bilgi düzenleme 2 homolog 1 (SIRT1)'in serum düzeyindeki değişikliklerin ortaya konulması ile birlikte bu hastalığın tanısı, prognozu ve tedavi yanıtının daha iyi değerlendirilebilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Hasta grubu olarak, Psikiyatride Hastalıkların Tanımlanması ve Sınıflandırılması Elkitabı-5 ( DSM-5) tanı ölçütlerine göre DEHB tanısı alan tedavi öncesi 7-12 yaş arası 26 erkek çocuk; kontrol grubu olarak Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran, herhangi bir psikiyatrik veya kronik hastalığı bulunmayan 7-12 yaş arası 26 erkek çocuk çalışmaya dahil edildi. 12 saat açlığı takiben antikoagülan içermeyen tüplere venöz kan örneği alınarak serumları ayrıldı. Serum örneklerinde total Tau, pTau, MAP-2, DCX, sTREM-2, sTLR-4 ve SIRT1 seviyeleri ticari ELISA kitleriyle; SIRT-1 protein seviyeleri, ek olarak Western blotting yöntemi ile değerlendirildi. Bulgular: Hasta grubunun pTau değerleri, kontrol grubunun pTau seviyelerinden anlamlı olarak yüksek bulundu (p0.05). Hasta grubunda, parametreler arasında herhangi bir korelasyon tespit edilemezken, kontrol grubunda, total Tau ile pTau, TREM-2 ile MAP-2 ve pTau ile TREM-2 arasında negatif yönde; total Tau ile sTREM-2, pTau ile MAP-2 ve pTau ile TLR-4 arasında pozitif yönde korelasyon tespit edildi. Western blotting analizinde de, hasta ve kontrol serum SIRT1 protein düzeyleri arasında bir fark gözlenmedi. Sonuç: DEHB patogenezinde, Tau'nun fosforilasyon düzeyi ve fosforilasyon paternlerindeki değişiklikler ile mikrotübül disfonksiyonu rol oynuyor olabilir. İlaveten MAP-2, DCX, sTREM-2, sTLR-4 ve SIRT1'de tespit edilen sayısal farklılıklar, bu proteinlerin de DEHB etiyopatogenezinden sorumlu olabileceği ihtimalini düşündürmektedir. Elde edilen bu bulguların, tanı ve tedavideki öneminin ortaya konabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to evaluate changes in the serum levels of the total Tau, phosphorylated Tau (pTau), MAP-2, DCX, sTREM-2, sTLR-4, SIRT1 and better assess the diagnosis, prognosis and treatment response of the disease in patients with attention deficit and hyperactivity disorder (ADHD). Material and Method: The population, taking part in the study was comprised of 26 male children who were between the ages of 7-12 and diagnosed with ADHD prior to treatment. The diagnosis of ADHD was performed in line with the DSM-V. 26 male children having no psychiatric disorders and medical illnesses, were selected as healthy control group. Blood samples were drawn by the venipuncture technique into tubes without anticoagulant. This sample collection was conducted for both the control and patient group after an overnight (12 h) fast. Serum total Tau, pTau, MAP-2, DCX, sTREM-2, sTLR-4 and SIRT1 concentration were determined by ELISA test kits. SIRT-1 protein levels were evaluated by Western blotting.