Batch adsorption studies on the removal of acid orange 7 from aqueous solutions using quaternized pistachio shell powder
Turuncu asit 7'nin kuaternize fıstık kabuğu tozu kullanılarak sulu çözeltilerden uzaklaştırılması üzerine toplu adsorpsiyon çalışmaları
  1. Tez No: 709984
  2. Yazar: SERCAN ALPER ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULAZİZ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Biochemistry, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Fıstık Kabuğu Tozu, Asit Turuncusu 7, Kuaternizasyon, Adsorpsiyon, Anyonik Boya, Pistachio Shell Powder, Acid Orange 7, Quaternization, Adsorption, Anionic Dye
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Bilimi ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Endüstriyel kirlilik günümüzün en büyük sorunlardadır. Bu kirliliğin en önemli ayaklarından biri sentetik boyalardır. Bu sebeple boyaların endüstriyel atık sularından uzaklaştırılması gerekmektedir. Bu tezde, sulu çözeltilerden Asit Turuncu 7 (AO7) boyasını uzaklaştırmak için kuaternize fıstık kabuğu tozu (QPSP) bir adsorban olarak düşünülmüştür. Temizlenmiş ve kurutulmuş fıstık kabukları öğütülmüş ve toz halindeki fıstık kabukları 1 mm'nin altında olacak şekilde elenmiştir. Kuaternizasyon reaksiyonu iki aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk olarak, PSP bir Na2CO3/NaCl karışımı ile işlendi. İkinci olarak, Na2CO3/NaCl karışımı ile işlenmiş olan fıstık kabuğu tozu, QPSP elde etmek için N-(3-kloro-2-hidroksipropil) trimetilamonyum klorür ile reaksiyona sokuldu. Örnekler, FT-IR, element analizi ve bir EDX ile birleştirilmiş SEM kullanılarak karakterize edildi. Başlangıç solüsyon pH'ı, temas süresi, başlangıç boya konsantrasyonu, adsorban dozu ve tuz konsantrasyonunun etkileri incelenmiştir. Deneysel izoterm verileri Langmuir ve Freundlich izoterm denklemleriyle analiz edildi. Kinetik veriler yalancı birinci dereceden, yalancı ikinci dereceden ve parçacık içi difüzyon modelleriyle değerlendirildi. QPSP'nin yeniden kullanılabilirliği incelendi. Bu çalışma, QPSP'nin boya içeren atık sulardan AO7 boyasının uzaklaştırılması için bir adsorban olarak başarılı bir şekilde kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Industrial contamination is a vital issue which the world confronts nowadays. Synthetic dyes are an important part that constitutes this aforementioned contamination. For this reason, treatment of the wastewaters is required before dyes are released to the environment. In this thesis, quaternized pistachio shell powder (QPSP) was considered as an adsorbent to remove Acid Orange 7 (AO7) dye from aqueous solutions. Cleaned and dried pistachio shells were grounded and the powdered pistachio shells were sieved to obtain particle size below 1 mm. Quaternization reaction was conducted in two stages. First, PSP was treated with a mixture of Na2CO3/NaCl. Second, Na2CO3/NaCl treated pistachio shell powder was reacted with N-(3-chloro-2-hydroxypropyl) trimethylammonium chloride to yield QPSP. Samples were characterized by using FT-IR, elemental analysis, and a SEM coupled with an EDX. Effects of initial solution pH, contact time, initial dye concentration, adsorbent dose, and salt concentrations were studied. The experimental isotherm data have been analyzed using Langmuir and Freundlich isotherm equations. The pseudo-first-order, pseudo-second-order, and intraparticle diffusion models were used to evaluate the kinetic data. Reusability of QPSP were examined. The present study implied that QPSP can be used successfully as an adsorbent for the removal of AO7 dye from dye-bearing effluents.