İkinci mertebeden yarı lineer fonksiyonel diferansiyel denklemler için salınım sonuçları
Oscillatory results for second order half-linear functional differential equations
  1. Tez No: 710106
  2. Yazar: BÜŞRA ÖZDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TAMER ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Lineer diferansiyel denklem, lineer olmayan diferansiyel denklem, ikinci mertebe, gecikme, kanonik olmayan, nötral, yarı lineer, salınım, Linear differential equation, nonlinear diferential equation, second order, delay, noncanonical, neutral term, half linear, oscillation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu tezde, ikinci mertebeden kanonik olmayan tipten gecikmeli diferansiyel denklemlerin çözümlerinin salınım yapan davranışları ile karma nötral terimli yarı lineer diferansiyel denklemlerin bir sınıfı için salınım kriterleri incelenecektir. Tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, temel tanım ve kavramlara yer verildi. İkinci bölümde, ikinci mertebeden kanonik olmayan formdaki gecikmeli argüment içeren diferansiyel denklemlerin bir sınıfı için çeşitli salınım sonuçları incelendi. Üçüncü bölümde karma nötral terimli ikinci mertebeden yarı lineer diferansiyel denklemler için salınım kriterleri incelendi. Dördüncü bölümde ikinci ve üçüncü bölümde incelenen diferansiyel denklemlere ilişkin bazı örnekler verildi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the oscillation behavior of the solutions of the second order noncanonical type delay differential equations and the oscillation criteria for a class of half linear differential equations with mixed neutral terms will be examined. The thesis consists of four parts. In the first chapter, basic definitions and concepts will be given. In the second part, various oscillation results for a class of differential equations containing delayed arguments in second order nonconanic form are examined. In the third chapter, oscillation criteria for second order half linear differential equations with mixed neutral terms are examined. In the fourth chapter, some examples of the differential equations examined in the second and third chapters are given.