1965-2000 yılları arasında Türkiye-Fransa ilişkileri kapsamında Ermeni meselesi
The Armenian issue within the scope of Turkey-France relations in between 1965-2000
- Tez No: 710201
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH İLGAZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ermeni, Fransa, Osmanlı Devleti, Tehcir, Türkiye Cumhuriyeti, Armenian, France, Ottoman Empire, Relocation, Republic of Turkey
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Türkiye Cumhuriyeti'nin dış politikasıyla ilgili gelişmeler mirasçısı niteliğinde olduğu Osmanlı Devleti itibarıyla şekillenmek zorunda kalmıştır. Osmanlı Devleti döneminde gerçekleşen Ermeni tehciri olayı ise günümüzde Türkiye Cumhuriyeti'nin dış politika ilişkilerinde birçok devletten destek alması veya karşı karşıya gelmesine sebebiyet vermiştir. Bu inişli çıkışlı ilişkilerde özellikle Fransa'nın etkisi çok büyüktür. Fransa siyasi konumu ve içinde bulundurduğu diaspora Ermenileri bakımından Ermeni meselesinin şekillenmesinde ciddi bir rol oynamakta ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği'ne adaylığı, Birleşmiş Milletler içerisindeki faaliyetlerini, direktiflerini önemli oranda etkilemekte ve bazı dönemlerde engeller çıkarmaktadır. 1914 yılında Osmanlı Devleti tarafından gerçekleştirilen Ermeni tehcirinin, 1965 yılına denk gelen 50.yılı itibarıyla soykırım iddiacısı Ermeniler ve onları destekleyen birçok ülke, politikacı, sanatçı, bazı yabancı sivil ve kamu toplum kuruluşlarının protestoları ortaya çıkartılmış ve bu protestolar faaliyet göstermeye devam etmektedir. Osmanlı Devleti ve mirasçısı olan Türkiye Cumhuriyeti'ne Birinci Dünya Savaşı döneminde Anadolu'daki Ermeni vatandaşlarına sözde soykırım yaptığı iddiaları Ermeni lobileri tarafından gün yüzüne çıkartılmıştır. Bu lobilerin en yoğun olduğu ülkelerden olan Fransa ile Türkiye Cumhuriyeti ilişkileri sürekli tartışmalı olarak ilerlemiştir.
Özet (Çeviri)
Developments of the foreign policy of the Republic of Turkey had to be shaped by its inheritor, the Ottoman Empire. The Armenian deportation case, which took place during the Ottoman period, caused the Republic of Turkey not only to receive support from many states in its foreign policy relations but also many confrontations. Especially France has a great influence on these surging relations. France has a substantial role in shaping the Armenian issue in terms of its political position and the serious numbers of diaspora Armenians that it contains. The candidacy of the Republic of Turkey to the European Union affects its activities and directives within the United Nations and causes impediments in some periods. As of the 50th anniversary of the Armenian deportation done by the Ottoman Empire in 1914, Armenians that claims Armenian Genocide and many countries supporting, politicians, artists, some foreign nongovernmental and public organizations have emerged, and these protests continue to operate. The allegations that the Ottoman Empire and the Republic of Turkey committed genocide against Armenian citizens in Anatolia during the First World War were pontificated by Armenian lobbies. Relations between France and the Republic of Turkey, one of the countries where these lobbies are high in number, have progressed controversially. In our study, an evaluation of the Armenian deportation, the 50th anniversary of the deportation and the events until 2000 will be made within the scope of Turkey-France relations.