Kentleşme sürecinde ulaşım sorunlarının kentsel tasarım yöntemi ile çözümlenmesine yönelik araştırma Siirt ili Güres caddesinin yaya yolu olarak kullanılmasındaki sorunlar ve çözüm önerileri
Research on the solution of transportation problems with the urban design method in the urbanization process problems and solution proposals in using Siirt province Güres street as a pedestrian road
- Tez No: 710332
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR BAHRİ ERGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Güres Caddesi, Kentleşme, Kentsel Tasarım, Kentsel Ulaşım Planlaması, Ulaşım, Yaya bölgeleri, Yayalaştırma, Gures Street, Urbanization, Urban Design, Urban Transportation Planning, Transportation, Pedestrian zones, Pedestrianization
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Kentleşme geçmişten günümüze hızla devam etmektedir. Kentlerdeki kent içi ulaşım sorunu halkın kentte yaya olarak rahat bir şekilde dolaşımını kısıtlamıştır. Kentteki insanların refahı birbiriyle ilişkili ulaşım sistemi ve bu ulaşım sisteminin ulaştırdığı mekanlardan oluşan karmaşık bir ağa dayanmaktadır. Son yıllarda yapılan planlarda taşıt ulaşımının ön planda olduğu ve yaya ulaşımının ise arka planda bırakıldığı tasarımlarla karşılaşmaktayız. Bu planlarla birlikte nüfusun fazla olduğu kentlerde yaya sirkülasyonun sağlanabilmesi ve kent içi taşıt ulaşımının yoğunluğunu azaltmak adına nüfus yoğunluğunun fazla olduğu alanlarda yayalaştırma projeleri yapılarak soruna yönelik çözüm sağlanması amaçlanmıştır. Kentleşme sürecinde olan Siirt, artan nüfusu ve büyüyüp gelişmesiyle mevcut olan ulaşım sistem ve altyapılarının bu gelişme, büyümeye karşılık yeterli değildir. Kentin merkezindeki yollar, ulaşım sistemi, otoparklar nüfusa yeterli gelememektedir. Siirt'in genel ulaşım planlamasına bakıldığında ulaşım aksında Güres Caddesi kentin ilk ve tek yaya yoludur. Güres Caddesi yaya yolu olarak kullanılmasıyla taşıt ulaşım akışını engelleyen bir yoldur. Kentin ulaşım planlamasında Güres Caddesi kuzey güney doğrultusunda bütün yollarla doğrudan veya dolaylı olarak bağlantılıdır. Geçmiş yıllarda taşıt yoğunluğu en fazla olan, ulaşımın bel kemiği diyebileceğimiz yol Güres Caddesiydi. Siirt ilinde yaya yolu olması gerekli bir planlama kararı iken, ulaşım mastır planı yapılmadan uygulama yapılması doğru bir karar değildir. Siirt ilinin mevcut ulaşım sistemine bakılarak gözlemler, yerinde fotoğraf çekimleri ve bunlara bağlı olarak anket çalışması yapılarak gözlemlenen hatalar, eksiklikler ve sorunlar doğrultusunda çözümler bulunup yeni planlama kararları alınmaya çalışılmıştır. Ulaşım sisteminden ilin tek yaya yolu olan Güres Caddesine inilerek caddenin mevcut durumunun analizi yapılmıştır. Yaşayan halkın yararı, talepleri için; belirli analiz ve tespitler doğrultusunda mevcutta yaya yolu olarak kullanılmasının doğruluğunun sorgulanıp, mevcut sorunlara çözüm önerileri, varılan sonuca göre yaya yolu yer seçimi ve plan kararları önerisi getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Urbanization continues rapidly from the past to the present. The urban transportation problem in the cities has limited the comfortable movement of the people in the city on foot. The well-being of people in the city is based on a complex network of interrelated transport systems and the places that this transport system delivers. In the plans made in recent years, we encounter designs in which vehicle transportation is at the forefront and pedestrian transportation is left in the background. With these plans, it is aimed to provide a solution for the problem by making pedestrianization projects in areas with high population density in order to provide pedestrian circulation in cities with high population and to reduce the density of urban vehicle transportation. Siirt, which is in the process of urbanization, with its increasing population and growing and developing, this development of the existing transportation systems and infrastructures is not sufficient for growth. The roads, transportation system and parking lots in the city center are not sufficient for the population. When we look at the general transportation planning of Siirt, Gures Avenue is the first and only pedestrian road of the city on the transportation axis. Gures Street is a road that prevents the flow of vehicle transportation as it is used as a pedestrian road. In the transportation planning of the city, Gures Street is directly or indirectly connected to all roads in the north-south direction. In the past years, the road with the highest density of vehicles, which we can call the backbone of transportation, was Gures Street. While it is a necessary planning decision to have a pedestrian road in Siirt, it is not a correct decision to make an application of the road location without a transportation master plan. By looking at the current transportation system of Siirt province, observations, on-site photo shoots and a survey study based on these, solutions were found in line with the observed errors, deficiencies and problems and new planning decisions were made. The current situation of the street is analyzed by going down to Güres Street, which is the only pedestrian road of the province, from the transportation system; for the benefit of the living people, their demands; In line with certain analyzes and determinations, the accuracy of the current use as a pedestrian road was questioned, and solution suggestions were made for existing problems, pedestrian road location selection and plan decisions were made according to the results.