Aksiller yaklaşımla uygulanan brakial pleksus blokajında bupivakain+lidokain, levobupivakain+lidokain ve bu ajanlara eklenen fentanilin etkileri
The effects of bupi̇vacai̇ne+li̇docai̇ne, levobupi̇vacai̇ne+li̇docai̇ne and fentanyl added to these agents i̇n brachi̇al plexus blokage appli̇ed wi̇th axi̇llary approach
- Tez No: 710343
- Danışmanlar: DR. GÜLTEN ÜTEBEY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Aksiller pleksus blokajı, bupivakain, levobupivakain, fentanil, Axillary plexus blockage, bupivacaine, levobupivacaine, fentanyl
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Üst ekstremite operasyonu geçiren hastalarda: aksiller yaklaşımla uygulanan brakial pleksus blokajında bupivakain-lidokain veya levobupivakain+lidokain karışımlarına eklenen fentanilin: duyu ve motor blok, postoperatif ilk analjezik gereksinim sürelerine ve perioperatif hemodinamik verilere etkileri açısından değerlendirmektir. Yöntem: Üst ekstremite operasyonu planlanan ASA I-II grubu 60 olgu dört gruba ayrıldı. Hastalara Grup B'de %0.5 Bupivakain 20CC, %2 Lidokain 18 cc ve 2 cc serum fizyolojik, Gruf BF'de %0.5 Bupivakain 20CC, %2 Lidokain 18 cc ve 2 cc 100mcg fentanil, Grup L'de %0.5 Levobupivakain 20CC, %2 Lidokain 18 cc ve 2 cc serum fizyolojik, Grup LF %0.5 Levobupivakain 20CC, %2 Lidokain 18 cc ve 2 cc 100mcg fentanil verildi. Duyusal ve motor blok başlama, oluşma toplam süreleri ve postoperatif ilk analjezik gereksinim süreleri kaydedildi. Blok öncesi, perioperatif ve postoperatif kan basıncı(SAB, DAB, OAB), kalp hızı(KAH), periferik oksijen saturasyonu (SpO2) değerleri kaydedildi. Komplikasyonlar ve postoperatif 24 saat total analjezik tüketimi kaydedildi. Bulgular: Hastanın demografik verileri gruplarda benzerdi (p>0,05). Operasyon türleri, operasyon süreleri ve blok uygulama süreleri gruplarda benzer bulundu (p>0,05). Duyu blok başlama, duyu ve motor blok toplam süreleri ile postoperatif ilk analjezik kullanım zamanı gruplarda benzerdi (p>0,05). Fentanil eklenen gruplarda eklenmeyen gruplara göre motor blok başlama ve oluşma ile duyu blok oluşma süreleri daha kısa bulundu (p0,05). Sonuç: Aksiller yaklaşımla brakiyal pleksus blokajı uygulanan, üst ektremite operasyonu geçiren hastalarda lokal anestezik karışıma eklenen fentanil duyu ve motor blok başlama sürelerini kısalttı. Toplam duyu ve motor blok süreleri ile ilk analjezik gereksinim süreleri benzer gözlenmiştir. Kullanılan lokal anestezik karışımdaki bupivakain ya da levobupivakain'in duyu ve motor blok başlama, oluşma ve total süreleri, postoperatif ilk analjezik gereksinim süresi 24 saat tüketilen analjezik miktarları üzerine etkisiz olduğu gözlendi. Bu nedenle aksiller blokajda blok başlama sürelerini kısalttığı ve postoperatif 24 saat tüketilen analjezik miktarını azalttığı için lokal anesteziklere fentanil eklenmesinin yararlı olabileceği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of fentanyl added to bupivacaine-lidocaine or levobupivacaine-lidocaine mixtures in brachial plexus blockage applied with axillary approach in patients undergoing suregery of upper extremity, with respect to sensorial and motor blocks, postoperative first analgesic requirement periods and perioperative hemodynamic data. Method: Sixty patients, ASA I-II, undergoing surgery of upper extremity, were allocated into four groups. Patients received 0.5% bupivacaine 20cc, 2% lidocaine 18cc and 2 cc saline in Group B ; 0.5% bupivacaine 20cc, 2% lidocaine 18cc and 100mcg fentanyl in Group BF; 0.5% levobupivacaine 20cc, 2% lidocaine 18cc and 2 cc saline in Group L; 0.5% bupivacaine 20cc, 2% lidocaine 18cc and 100mcg fentanyl in Group LF respectively. The beginning, formation and total time periods of sensorial and motor blocks and postoperative first analgesic requirement periods were recorded. Blood pressure values (SBP, DBP,MBP) before block, during perioperative and postoperative periods, heart rate(HR), perypheral oxygen concentration (SpO2) values were recorded. Results: The demographic data of patients was similar in all groups (p>0,05). Operation types, operation periods and block performing periods were similar in all groups (p>0,05). The beginning time of sensorial block, the total periods of sensorial amd motor blocks and postoperative first analgesic consumption times were similar in all groups (p>0,05). The beginning and formation periods of motor block and the formation periods of sensorial block were shorter in fentanyl added groups according to non-added groups (p0,05). Conclusion: The fentanyl added to local anesthetic mixture applied to brachial plexus blockage with axilary approach in patients undergoing surgery of upper extremity has shortened the initiation periods of sensorial and motor blocks. The total periods of sensorial and motor blocks and first analgesic requirement periods were observed similarly. İt was observed that bupivacaine or levobuğivacaine used in the local anesthetic mixtures were found to be ineffective over the initiation, formation and total periods of sensorial and motor blocks, postoperative first analgesic requirement periods and 24 hour analgesic consumption amounts. Therefore, our point of view is that, adding fentanyl to local anesthetics can be useful because it shortens the initiation periods of blocks and decreases the postoperative 24 hour analgesic consumption amounts.