Ultrason eşliğinde brakiyal pleksus bloğunda infraklavikuler ve supraklavikuler blok yaklaşımlarının karşılaştırılması
Comparison of ifraclavicular and supraclavicular block approaches in the brachial plexus block with ultrasound
  1. Tez No: 693559
  2. Yazar: MEHMET EMRE ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ TUNCEL TEKGÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sinir bloğu, brakial pleksus bloğu, Lokal anestezikler, Nerve Block, Brachial Plexus Block, Local Anesthetics
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Üst ekstremite cerrahisinde son zamanlarda ultrasonun da kullanımının artmasıyla brakiyal pleksus bloklarının kullanımı yaygınlaşmıştır. Bizim de bu çalışmada amacımız; brakiyal pleksus bloklarında infraklavikuler yaklaşım ile supraklavikuler blok yaklaşımını blok başarısı, duyu-motor blok düzeyi, uygulama zamanı ve postop analjeziye etkileri açısından karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif, randomize, kontrollü ve tek kör, CONSORT 2010 kılavuzları ile uyumlu bir şekilde tasarlandı. Etik kurul onayını takiben üst ekstremite cerrahisi planlanan ASA 1 ve 2 risk grubunda 75 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar Gs (supraklavikuler) ve Gi (infraklavikuler) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Gs grubuna USG eşliğinde koronal oblik supraklavikuler blok, Gi grubuna ise yine USG eşliğinde lateral saggital infraklavikuler blok uygulandı. Lokal anestezik karışımı olarak 13,5 ml %0.5 bupivakain (bustesin, VEM ilaç), 13,5 ml %2 prilokain (priloc, VEM ilaç) ve 3 ml normal salin (NS) (totalde her mlde 5mcg adrenalin olacak şekilde) kullanıldı. Hastaların bloklar sonrası aksiller, muskulakutan, radial, ulnar, median, kutanöz median brakii ve kutanöz median antebraki sinirlerinin ilk 30 dk boyunca (5,10,15,20,25,30. dk) duyu blok düzeyi kaydedildi. Yine aynı sinirler açısından modifiye bromaj skalası ile (5,10,20,30 dk) motor blok düzeyi kaydedildi. Bulgular: Çalışmamızda benzer demografik veriler elde edildi. Gruplar blok başarısı açısından karşılaştırıldığında aralarında anlamlı fark bulunmadı. (Gs %87,2, Gi %83,3; p 0,442). 30.dk duyu blok düzeyi karşılaştırıldığında yalnızca muskulakutan sinir açısından anlamlı fark olduğu bulundu (Gs grubunda %84 tam blok, Gi grubunda %61,6 tam blok; p 0,035). Motor blok düzeyi açısından bakıldığında gruplar arasında 20. dk da Gs grubunda 29 (%77,4), Gi grubunda 20 (%55,6) hastada tama yakın blok oluştuğu gözlendi ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p 0,026). 30. dk ölçümlerinde sonuçların benzer olduğu tespit edildi. Postop analjezi süresine bakıldığında Gs grubunun daha uzun süre analjezi sağladığı görüldü ( Gs 9[3] saat, Gi 8[3]; p 0,023) (median[IQR]) Sonuç: Üst ekstremite cerrahisinde uygulanan supraklavikuler ve infraklavikuler blok yöntemlerinin her ikisinin de etkin olduğunu, komplikasyonu az, hasta ve cerrah memnuniyeti yüksek olarak yapılabileceği görüldü. Ama blok oluşma zamanlarına bakıldığında ise supraklavikuler tekniğin daha hızlı olduğu, yine postoperatif analjezi süresi ve NRS ölçümlerine bakıldığında supraklavikuler bloğun analjezi süresinin daha uzun olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: The use of brachial plexus blocks has become widespread with the recent increase in the use of ultrasound in upper extremity surgery. The aim of this study is to compare the effects of the infraclavicular approach and the supraclavicular block approach on block success, sensory-motor block level, performance time and postoperative analgesia in brachial plexus blocks. Methods: Our study was designed as prospective, randomized, controlled and single-blind, in accordance with CONSORT 2010 guidelines. Following the ethics committee approval, 75 patients in ASA 1 and 2 risk groups who were planned for upper extremity surgery were included in the study. The patients were divided into 2 groups as Gs (supraclavicular) and Gi (infraclavicular). USG guided coronal oblique supraclavicular block was applied to Gs group, and lateral saggital infraclavicular block was applied to Gi group under USG guidance. 13.5 ml 0.5% bupivacaine (bustesin, VEM drug), 13.5 ml 2% prilocaine (priloc, VEM drug) and 3 ml normal saline (NS) (5mcg adrenaline in each ml) were used as local anesthetic mixture. After the blocks, the sensory block level of the axillary, musculocutaneous, radial, ulnar, median, cutaneous median brachii and cutaneous median antebrachial nerves during the first 30 minutes (5,10,15,20,25,30th min) was recorded. Again for the same nerves, the level of motor block was recorded with the modified bromage scale (5,10,20,30 min). Results: Similar demographic data were obtained in our study. When the groups were compared in terms of block success, no significant difference was found between them. (Gs 87.2%, Gi 83.3%; p 0.442). When the 30th minute sensory block level was compared, it was found that there was a significant difference only in terms of the musculocutaneous nerve (84% complete block in the Gs group, 61.6% complete block in the Gi group; p 0.035). In terms of motor block level, almost complete block was observed in 29 (77.4%) patients in the Gs group and in 20 (55.6%) patients in the Gi group at the 20th minute, and it was found to be statistically significant (p 0.026). It was determined that the results were similar at the 30th minute measurements. Considering the duration of postoperative analgesia, it was observed that the Gs group provided longer analgesia ( Gs 9[3] hours, Gi 8[3]; p 0.023) (median[IQR]) Conclusion: It was observed that both supraclavicular and infraclavicular block methods applied in upper extremity surgery were effective, had less complications and could be performed with high patient and surgeon satisfaction. However, when the time of block formation was considered, it was x determined that the supraclavicular technique was faster, and when the postoperative analgesia time and NRS measurements were examined, the analgesia duration of the supraclavicular block was longer.