Ultrasonografi eşliğinde brakiyal pleksus bloklarında kostoklaviküler ve supraklaviküler yaklaşımların karşılaştırılması
Comparison of costoclavicular and supraclavicular approaches in ultrasoundguided brachial plexus blocks
- Tez No: 645803
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK ÖZMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: kostoklaviküler blok, supraklaviküler blok, brakiyal pleksus bloğu, costoclavicular block, supraclavicular block, brachial plexus bloc
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Giriş ve amaç: El, el bileği, ön kol ve dirsek operasyonları için yaygın olarak uygulanan brakiyal pleksus bloğu farklı yaklaşımlar kullanılarak yapılabilmektedir. Bu çalışmada üst ekstremite cerrahilerinde brakiyal pleksus blokları için ultrason eşliğinde kostoklaviküler ve supraklaviküler yaklaşımlar karşılaştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: El, el bileği, ön kol ve dirsek operasyonu planlanan toplam 72 hasta, ultrasonografi eşliğinde kostoklaviküler (Grup K, n=37) ve supraklaviküler brakiyal pleksus bloğu (Grup S, n=35) uygulamak üzere rastgele iki gruba ayrıldı. Her iki gruptaki hastalarda lokal anestezik olarak 20 ml %5 bupivakain ile 5 ml %2 lidokain karışımı kullanıldı. Grup K'da, lokal anestezik karışımının tamamı aksiller arterin lateralinde görüntülenen üç sinir kümesinin tam merkezine tek seferde enjekte edildi. Grup S'de ise lokal anestezik karışımının yarısı subklavyen arter, birinci kosta ve brakiyal pleksusun sınırlandırdığı köşeye enjekte edilirken, ilacın kalan yarısı sinir kümelerinin en lateral ve yüzeyel bölümüne enjekte edildi. Tüm blok uygulama işlemi boyunca blok performans süresi, iğne görünürlüğü, iğne yönlendirme sayıları, blok ile ilişkili ağrı ve komplikasyonlar (vasküler ponksiyon, parestezi, Horner sendromu) kaydedildi. Ek olarak, duyusal ve motor blok başarıları, blok başlangıç zamanı, cerrahi anestezi başarı oranları değerlendirildi. Bulgular: Her iki grup arasında cerrahi anestezi başarı oranları, duyusal ve motor blok başarı oranları, iğne görünürlüğü, iğne yönlendirme sayıları, blok ile ilişkili ağrı skorları arasında anlamlı fark yoktu (p=0.756, p=0.321, p=0.255, p=0.487, p=0.578, p=0.230, sırasıyla). Grup S'de blok başlangıç süresi (19.8±6.4'e karşılık 23.8±4.4; p=0.009), blok performans süresi (2.4±0.9'a karşılık 3.1±1.0; p=0.009) ve anestezi ile ilişkili sürenin (22.3±6.5'a karşılık 27.0±4.6; p=0.003) Grup K'ya göre daha kısa olduğu tespit edildi. Blok ile ilişkili komplikasyonlar açısından, supraklaviküler yaklaşımda kostoklaviküler yaklaşıma göre Horner sendromu insidansı daha yüksek olarak tespit edildi (%18.2'ye karşılık %2.9; p=0.041) Sonuç: Çalışmamızın sonuçları, üst ekstremite cerrahisinde brakiyal pleksus blokları için ultrasonografi eşliğinde uygulanan kostoklaviküler ve supraklaviküler yaklaşımların benzer blok başarı oranları sağladığını göstermiştir. Bununla birlikte supraklaviküler blok daha hızlı blok başlangıcı, daha kısa blok performans süresi ve daha fazla Horner sendromu insidansı ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: The brachial plexus block, which is widely used for hand, wrist, forearm and elbow operations, can be performed using different approaches. In this study, ultrasound-guided costoclavicular and supraclavicular approaches for brachial plexus blocks in upper extremity surgeries were compared. Materials and methods: A total of 72 patients whom undergo hand, wrist, forearm and elbow surgery were randomly divided into two groups to perform USG-guided costoclavicular (Group K, n=37) and supraclavicular brachial plexus block (Group S, n=35). A mixture of 20 ml bupivacain 5% with 5 ml lidocaine 2% was administered as local anesthetic in both groups. In group K, all of the local anesthetic mixture was injected into the center of the three nerve clusters that visualised lateral to the axillary artery in one go. In group S, half of the local anesthetic mixture was injected into the corner, bounded by the subclavian artery, first rib, and brachial plexus and the remaining half was injected in the most superficial portion of the lateral aspect of the nerve clusters. During the performance of the block, the performance time, needle visibility, number of needle passes, block related pain and complications (vasculary punctuation, paresthesia, Horner syndrome) were recorded. Additionally, sensory and motor block successes, block onset time, surgical anesthesia success rates were evaluated. Results: There was no significant differences in surgical anesthesia success rates, sensory and motor block success rates, needle visibility, number of needle passes and block related pain scores between both groups (p=0.756, p=0.321, p=0.255, p=0.487, p=0.578, p=0.230, respectively). In group S, block onset time (19.8+/-6.4 vs 23.8+/-4.4; p:0.009), block performance time (2.4+/-0.9 vs. 3.1+/-1; p:0.009) and anesthesia- related time (22.3+/-6.5 vs. 27.0+/-4.6; p:0.003) were statistically shorter, compared to group K. In terms of complications related to block, the incidence of Horner syndrome was statistically higher in the supraclavicular approach compared to the costoclavicular approach (18.2% vs. 2.9%; p=0.041). Conclusion: The results of our study showed that, ultrasound-guided costoclavicular and supraclavicular approaches for brachial plexus blocks in upper extremity surgery provide similar block success rates. Nonetheless, supraclavicular block is associated with a faster block onset time, shorter block performance time, and a higher incidence of Horner syndrome.