Bipolar bozukluk manik atak tanılı hastaların atak şiddetinin video tabanlı duygu analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the severity of the manic episode with video based emotion recognition in bipolar disorder
  1. Tez No: 710361
  2. Yazar: SELDA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKAN ÇALIYURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, duygu analizi, manik atak, Bipolar disorder, emotion recognition, manic episode
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, Bipolar bozukluk manik atak tanısı olan hastaların atak şiddetinin video tabanlı duygu analizi ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kesitsel tipte olan bu araştırma, 25.11.2019-07.04.2021 tarihleri arasında, Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Psikiyatri yataklı servisinde tedavi görmekte olan bipolar bozukluk manik atak tanısı olan (n=47) hastalar ile gerçekleştirildi. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan kişisel tanıtım formu, Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMDÖ) ve NOVFACE© duygu tanıma programı kullanılarak elde edildi. Verilerin analizinde, Wilcoxon testi, Friedman testi, Kruskal Wallis ve Mann Whitney U testi kullanıldı. Değişkenler arası ilişkileri incelemede Spearman Korelasyon Analizi kullanıldı. Hastaların mutluluk, üzüntü, öfke, iğrenme, şaşırma ve korku duyguları ile YMDÖ skorları arasındaki ilişki incelendiğinde; hastalar klinik iyileşme gösterdikçe YMDÖ skoru ile üzüntü ve öfke duygusu arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı (sırasıyla; r=0,368, p=0,059; r=0,431; p=0,025). Buna göre hastaların klinik iyileşmesi arttıkça hem üzüntü duygusunun hem de öfke duygusunun azaldığı belirlendi. Hastaların YMDÖ skoru ile korku duygusu arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı (r=-0,515, p=0,006). Buna göre hastaların klinik iyileşmesi arttıkça korku duygusunun da arttığı belirlendi. Hastaların hastalık süresi arttıkça üzüntü ve öfke duygularının anlamlı olarak arttığı saptandı (sırasıyla, p= 0,025; p= 0,044). Hastaların klinik iyileşme düzeyi arttıkça korku duygusunun arttığı, öfke ve üzüntü duygularının azaldığı belirlendi. Hastaların hastalık süresi arttıkça öfke ve üzüntü duygusunun da arttığı saptandı.
Özet (Çeviri)
This study aimed to assess the severity of episodes in patients diagnosed with bipolar disorder manic episodes using video-based emotion analysis. This cross-sectional study was performed with patients diagnosed with bipolar disorder manic episodes (n=47), treated in the psychiatry inpatient service of Trakya University Hospital between 25.11.2019 and 07.04.2021. The data were obtained using the personal information form prepared by the researchers, the Young Mania Rating Scale (YMRS), and the NOVFACE© emotion recognition program. The Wilcoxon test, Friedman test, Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U test were used to analyze the data. Spearman's correlation analysis was used to examine the relationships between the variables. Upon examining the relationship between the patients' emotions of happiness, sadness, anger, disgust, surprise, and fear and the mean score of the YMRS, a statistically significant positive correlation was detected between the YMRS score and emotions of sadness and anger as the patients showed clinical recovery (r=0.368; p=0.059; r=0.431; p=0.025, respectively). Accordingly, it was determined that as the patients' clinical recovery increased, both the feeling of sadness and the feeling of anger decreased. A statistically significant negative correlation was identified between the patients' YMRS score and their feeling of fear (r=-0.515, p=0.006). In line with this, it was revealed that as the clinical recovery of the patients increased, their feeling of fear also increased. It was found that as the patients' duration of illness increased, their feelings of sadness and anger increased significantly (p=0.025; p=0.044, respectively). It was revealed that as the patients' clinical recovery level increased, the feeling of fear increased, and the feelings of anger and sadness decreased. It was determined that as the patients' duration of illness increased, the feelings of anger and sadness also increased.