Sağlık kurumlarında nepotizm varlığının çalışanların motivasyonu üzerindeki etkisi
The effect of the presence of nepotism in health institutions onemployees
- Tez No: 710479
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜREYYA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Nepotism, Motivation, Management, Health Institutions
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Motivasyon, davranış nedeni ve rehberlik sağlayan zihinsel prosedürdür. Günümüzde birçok örgüt için çalışan motivasyonu ilgili hedeflere ulaşmak için önemlidir. Örgütlerin gündeminde motivasyonun artışı en önde gelmektedir. Motivasyonu etkileyen birçok unsur olmakla beraber, bunlardan biri de nepotizm konusudur. Nepotizm, kayırmacılık anlamına gelmekle beraber yakın akrabaların işe alım ve terfilerde öncelikli olmaları anlamında kullanılmaktadır. Nepotizm kavramının etkileri bağlamında özellikle çalışanların motivasyonlarının olumsuz etkilenmesi konusu gelmektedir. Bu bağlamda ilgili çalışmada, sağlık kurumlarında nepotizmin varlığının çalışanlar üzerindeki etkisi incelenecektir. Araştırma İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri, Personel Hizmetleri, İlaç ve Tıbbi Cihaz Hizmetleri ve Kamu Hastane Hizmetleri Başkanlığı-2 görev yapan personellere uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini temsil edecek örneklem sayısı yetersiz olduğundan tekrar anket uygulayarak çalışmamıza devam ettik. 151 olan örneklem sayımız eklenen yeni anketler sonucunda 205 kişiden oluşmuştur. Örneklemi oluşturan çalışanlara demografik özellikler, nepotizm ve motivasyon algısını belirleyen sorular yöneltilmiştir. Bu bağlamda nepotizm varlığının çalışanların motivasyonu üzerindeki etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada verilerin analizinde IBM SPSS Statistics 22.00 paket programı kullanılmış olup, Bağımsız Gruplar T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. İlgili analizler incelendiğinde; Motive olmama ile nepotizm genel arasında r=0.162 pozitif (p=0,0200,05). Ayrıca, Nepotizm alt botyutları ile Motivasyon alt boyutları arasında yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre birbirleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığı tespit edilmiştir (p>0,05). Anahtar Kavramlar: Nepotizm, Motivasyon, Yönetim, Sağlık Kurumları
Özet (Çeviri)
Motivation is the reason for behavior and the mental procedure that provides guidance. Employee motivation is important for many organizations today to achieve relevant goals. Increasing motivation is at the forefront of the agenda of organizations. Although there are many factors that affect motivation, one of them is nepotism. Although nepotism means nepotism, it is used to mean that close relatives have priority in recruitment and promotion. In the context of the effects of the concept of nepotism, the issue of negatively affecting the motivation of the employees comes up. In this context, the effect of the presence of nepotism in health institutions on employees will be examined in this study. The research was applied to the personnel working in Istanbul Provincial Health Directorate Emergency Health Services, Personnel Services, Medicine and Medical Device Services and Public Hospital Services Department-2. Since the number of samples to represent the universe of the research was insufficient, we continued our study by applying a questionnaire again. Our sample number, which was 151, consisted of 205 people as a result of the new surveys added. The employees forming the sample were asked questions about demographic characteristics, nepotism and motivation perception. In this context, the effect of the presence of nepotism on the motivation of the employees was tried to be determined. In the analysis of the data, IBM SPSS Statistics 22.00 package program was used, Independent Groups T-Test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Correlation and regression analyzes were applied. When the related analyzes are examined; There is r=0.162 positive (p=0.0200.05). In addition, according to the results of the regression analysis between the Nepotism sub-botyuts and the Motivation sub-dimensions, it was determined that there was no significant relationship between each other (p>0.05).