Üniversite öğrencilerinin bilgi güvenliği davranışlarını etkileyen faktörler
- Tez No: 710496
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Güvenliği, Güvenlik, Gizlilik, Davranış, Bilgi Güvencesi, Üniversite Öğrencileri, Computer Security, Security, Privacy, Behaviour, Attitude, Information Assurance, University Students
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Üniversite öğrencileri, e-posta, internet, sosyal medya, uzaktan eğitim platformları kullanımlarını ve çevrimiçi alışverişlerini internet üzerinden gerçekleştirmektedirler. Öğrenciler, bilgisayar korsanlarından, virüslerden ve kötü amaçlı yazılımlardan artarak etkilenmektedirler. Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin, algıladıkları güvenlik açığının, algıladıkları şiddetin, tepki etkinliklerinin, öz yeterliliğin, tepki maliyetinin, özel normlarının, davranışsal niyetlerinin ve güvenlik alışkanlıklarının bilgi güvenliği davranışlarının üzerindeki etkisini araştırmaktır. Çalışmada nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları İngilizce öğrenim gören 217 üniversite öğrencisidir. Araştırmada öğrencilere Cheolho Yoon, Jae-Won Hwang ve Rosemary Kim'in 2012 yılında geliştirmiş oldukları 9 boyutlu, 23 maddelik“Üniversite Öğrencilerinin Bilgi Güvenliği Davranışlarını Etkileyen Faktörler”ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin, algıladıkları güvenlik açığının algıladıkları şiddetin, tepki etkinliklerinin, tepki maliyetinin, özel normlarının, davranışsal niyetlerinin ve güvenlik alışkanlıklarının bilgi güvenliği davranışlarının üzerinde anlamlı etkisi olduğu ve öz yeterliliğin bilgi güvenliği davranışı üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı saptanmıştır. Bu çalışma siber güvenlik kurum ve kuruluşlarının ve üniversitelerin bilgi güvenliği karar destek sistemlerine katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
University students realize e-mail, social media, distance education platforms usage and online shopping through the internet. Students are also increasingly affected by hackers, viruses and malware. The aim of this study is to investigate the influence of perceived vulnerability, perceived security, response efficacy, self-efficacy, response cost, subjective norm, behavioural intention and security habits on information security behaviours. Quantitative research models are used in this study. Participants of the study are 217 university students studying in English programs. In this study, "Factors Influencing University Students' Information Security Behaviours'' scale developed by Cheolho Yoon, Jae-Won Hwang and Rosemary Kim (2012) was used. The 7-point Likert type scale consists of 9 factors and 23 items. As a result of the research, it is determined that perceived vulnerability, perceived security, response efficacy, response cost, subjective norm, behavioural intention and security habits have a meaningful effect on information security behaviours and self-efficacy do not have a meaningful effect on security information behaviours. This study will contribute to the information security decision support systems of cybersecurity institutions and organizations and universities.