Gebelikte irisin düzeylerinin gestasyonel diabet, pregestasyonel diabet ve metabolik sendromla ilişkisi
Connexion of irisin levels in pregnancy with gestaional diabetes, pregestational diabetes and metabolic syndrome
  1. Tez No: 710509
  2. Yazar: BURCU ÖZDOĞAN YIKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. BAHAR YÜKSEL ÖZGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: gestasyonel diabet, pregestasyonel diabet, metabolik sendrom, irisin, gestational diabetes, pregestational diabetes, metabolic syndrome, irisin
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Gebelikte irisin düzeylerinin metabolik sendrom,gestasyonel diabet ve pregestasyonel diabet ile ilişkisini araştırılması Gereç ve Yöntem: Araştırmamız prospektif kontrollü dizaynda düzenlenmiştir. Hastanemiz Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği doğumhane servisi,acil servis ve polikliniklerine başvuran 18-45 yaş arası gebeliğinin 3. trimesterindeki 47 GDM tanılı, 32 PGDM tanılı ve 75 sağlıklı kontrol hastasını 3 gruba dahil ederek çalışmamızı oluşturduk. Kontrol grubunda 17, GDM grubunda 18, PGDM grubunda 14 hasta uygulanan metabolik sendrom kriterlerini karşılaması üzerine Metabolik Sendrom alt grubuna dahil edildi. Hastaların yaşları, etnik kökenleri,eğitim durumu,sigara kullanımı,medikal hastalık durumları,son adet tarihleri, gravide, parite değerleri,önceki gebelikleri mevcut ise obstetrik patolojileri sorgulandı.Boy kilo ölçümleri yapıldı. Gebelikte kilo alımı sorgulandı.f. Daha sonra hastalardan irisin markır bakılması için EDTAlı tüpe 2 cc periferik kan alındı ve -80 derecede ependorf tüplerinde saklandı. İrisin kitleri hastanemiz TÜEK bütçesinden ayrılan pay ile edinildi. Bulgular: Çalışmamıza gebeliğinin 3. Trimesterinde olan toplamda 154 gebe dahil edildi. Pregestasyonel DM grubun ortanca yaşı kontrol grubununkine göre daha yüksekti. Çalışma gruplarının ortalama vücut kitle indeksleri arasında anlamlı fark bulundu (p=0,001) ve pregestasyonel DM grubunun ortalama VKİ değeri diğer gruplarınkinden anlamlı olarak yüksekti ( 35,074'e karşın gestasyonel diabet grubunun 31,9 ve kontrol grubunun 27,49 idi).Ortalama WBC, RBC, Hemoglobin, Hemotokrit , Platelet, Nötrofil, Lenfosit değerleri karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p>0,05). Ortanca açlık plazma glukozu değerlerleri karşılaştırıldığında çalışma grupları arasında anlamlı fark bulundu, PGDM ve GDM grupları [131(82-311) ve 94(72-225)] kontrol grubundan [82,5 (32-144)] anlamlı olarak yüksek değere sahipti (p=0,001). Oral glukoz tolerans testinde ortalama 1. Ve 2. saat plazma glukozu değerleri karşılaştırıldığında PGDM ve GDM gruplarının ortalama değerleri anlamlı olarak kontrol grubununkinden yüksekti (p=0,001); PGDM ve GDM gruplarının ortalama değerleri arasında anlamlı fark yoktu (p>0,05).PGDM ve GDM gruplarının ortanca serum irisin konstantrasyonları kontrol grubununkinden anlamlı olarak yüksek bulundu (7,87 (0,2-305)'e karşın 29,8 (3,5-328) ve 29,8 (4,8-509), sırasıyla; p0,05).Çalışma grupları içerisinde metabolik sendrom kriterlerini karşılayan hastalar seçildi. İrisin konsantrasyonun metabolik sendrom ile ilişkisinin araştırılması için alt gruplarla korelasyonu araştırıldı.Metabolik sendrom alt grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi (p>0,05). Sonuç: Yaptığımız çalışmada serum irisin konsantrasyonları pregestasyonel ve gestasyonel diabet gruplarında kontrol grubuna nazaran anlamlı olarak yüksek bulundu. Pregestasyonel diabet ve gestasyonel diabet hasta grupları kendi aralarında karşılaştırıldığında serum irisin konsantrasyonları açısından anlamlı fark bulunmadı. Gruplar içerisinde metabolik sendromlu hastaları içerecek şekilde oluşturulan alt gruplar karşılaştırıldığında ana gruplar ve birbirleri arasında irisin konsantrasyonları açısından anlamlı fark bulunmadı. İrisin ve gebelikte diabet ilişkisinin anlaşılabilmesi için kapsamlı çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim and Introduction: To investigate the relationship between pregestational diabetes,gestational diabetes and metabolic syndrome with irisin Material and Method: Our study is designed as a prospective controlled trial. We organised our trial with 3rd trimester pregenant patients as 47 with gestastional diabetes diagnosis,32 with pregestational diagnosis and 75 health control group patients whose age are between 18 and 45, administered to our hospital Sultangazi Haseki Research Hospital's delivery room,clinic or emergency room. 17 patients of the control group,18 of the GDM group and 14 of the PGDM group met the metabolic syndrome criteria in pregnancy and included to the metabolic syndrome subgroup.We questioned the patients' etnical and educational background, smoking habits , medical conditions, last date of periods, gravida and parity, gestational weight gain, obstetric pathologies if former pregnancies exists. Patients height and weight were measured. 2 cc of periferal vein blood was collected from each patient to measure the irisin testing and stored in eppendorf tubes at -80 Celcius degrees. Our budget was obtained from our hospital's TUEK. Findings: 154 pregnant women in their 3rd trimester were included in our study. PGDM group's median age was higher than the control group.There were statistically signaficant difference in BMIs between our study groups (p=0,001) and PDGM group's BMIs were signaficantly higher than the other groups .When WBC, RBC, Hemoglobine , Hemotocrit, Platelet Neutrophile, Lymphocyte values were compared no statistically signaficant difference was found between groups p>0,05). Median fasting plasma glucose (FPG) levels were statistically different between groups ; PGDM and GDM groups [131(82-311) ve 94(72-225)] had higher levels of FPG when compared to the control group [82,5 (32-144)] (p=0,001).1 and 2 hour results in oral glucose tolarance tests were compared and PGDM and GDM groups values were signaficantly higher than the control group (p=0,001), and there were no significant difference between PGDM and GDM groups (p>0,05).Serum irisin consantrations were significantly higher in PGDM and GDM groups than control group (p0,05). Results: In the study we conducted the irisin consantrations in pregestational and gestational groups were significantly higher than the control group. There was no statistically significant difference between pregestational and gestational groups' irisin consantrastions. When metabolic syndrome subgroups compared with each other and main groups there was no statistically significant difference in irisin consantrastions.To fully understand the relationship between irisin and gestastional diabetes,pregestastional diabetes and metabolic syndrome future studies must be held.