Gestasyonel diyabetes mellituslu hastalarda serum betatrofin, irisin ve omentin düzeyleri
Plasma betatrophin, irisin and omentin levels in gestational diabetes mellitus patients
  1. Tez No: 440154
  2. Yazar: İBRAHİM AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIFKI ÜÇLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Betatrofin, omentin, irisin, gestasyonel diyabetes mellitus, Betatrophin, omentin, irisin, gestational diabetes mellitus
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, gestasyonel diyabetes mellitus tanısı konulan gebe hastalarda serum betatrofin, omentin-1 ve irisin düzeylerini aynı yaş grubundaki sağlıklı gebeler ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları polikliniğine gestasyonel diyabetes mellitus taraması için başvuran 18-40 yaş arasındaki gebeler dahil edildi. Yapılan 50 gram OGTT sonrası GDM' si saptanmayan sağlıklı 34 ardışık gebe kontrol grubu olarak alındı. 50 gram OGTT 1. saat kan şekeri 140 mg/dl ve üzerinde saptanarak ve takiben yapılan 100 gram OGTT sonrası gestasyonel diyabetes mellitus tanısı konulan 36 ardışık gebe vaka grubu olarak alındı. Açlık kan şekeri vaka grubunda 87.02±16.56 mg/dL, kontrol grubunda 76.70±7.43 mg/dL bulundu ( p=0,001). Vaka grubunda serum insulin düzeyi 10.85±7.14 µIU/l, kontrol grubunda serum insulin düzeyi 6.68±2.99 bulundu (p= 0,002). Vaka grubunda HOMA-IR 2.47±2.12, kontrol grubunda 1.27±0.63bulundu(p= 0,002). Vaka ve kontrol gruplarında serum betatrofin ölçümleri sırasıyla 235.44±78.08 ng/l, 292.02±137.66 ng/l (p=0,044), serum omentin seviyeleri sırasıyla 81.04±15.77ng/l, 99.45±46.28ng/l (p=0,029) ve serum irisin seviyeleri ise sırasıyla 1.67±0.40 µg/ml, 2.16±0.88 µg/ml (p= 0,007) olarak tespit edildi. Sonuçta serum betatrofin,omentin ve irisin düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı bir biçimde vaka grubunda kontrol grubuna kıyasla daha düşük olarak tespit edilmiştir. Gestasyonel diyabet ve serum betatrofin, irisin ve omentin düzeyleri arasındaki ilişkinin patofizyolojisinin net olarak aydınlatılabilmesi için bu konuda yapılacak daha ileri çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to compare plasma betatrophin, omentin-1 and irisin levels between pregnants diagnosed as gestational dibetes mellitus and healthy pregnants. Pregnants aged 18-40 years who admitted to Hospital of Van Yuzuncu Yıl University Faculty of Medicine Endocrinology and Metabolism policlinics included into study. 34 consequtive pregnants who were applied 50 grams OGTT and were not diagnosed as GDM included to control group. 36 consequtive pregnants whose 50 grams OGTT 1. hour plasma glucose higher than 140 mg/dL, were applied 100 grams OGTT and diagnosed as GDM were included into case group. Fasting plasma glucose was 87.02±16.56 mg/dl in case group, 76.70±7.43 mg/dL in control group( p=0,001). Plasma insulin levels was 10.85±7.14 IU/ml in case group, 6.68±2.99IU/ml in control group (p= 0,002). HOMA-IR was 2.47±2.12in case group, 1.27±0.63 in control group (p= 0,002). Case and control betatrophin levels are 235.44±78.08 ng/l, 292.02±137.66 ng/l respectively (p=0,044). Case and control omentin levels are 81.04±15.77 ng/l; 99.45±46.28 ng/l respectively.(p=0,029). Case and control irisin levels are 1.67±0.40 µg/ml; 2.16±0.88 µg/ml respectively (p=0,07). Finally plasma betatrophin, omentin, irisin levels were lower in case group compared to control group with a significant statistics. Pathophysiology of relatonship between Gestational diabetes mellitus and serum betatrophin,omentin and irisin levels need further studies to be clarified.