Liken planuslu hastalarda metabolik sendrom varlığı, serum lipid ve clusterin seviyelerinin araştırılması
Investigation of the presence of metabolic syndrome, serum lipid and clusterin levels in patients with lichen planus
- Tez No: 710523
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLTERİŞ OĞUZ TOPAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Liken planus, metabolik sendrom, clusterin, Lichen planus, metabolic syndrome, clusterin
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Liken planus (LP) deri ve mukozaları etkileyen etiyolojisinde birçok faktörün rol oynadığı idiyopatikenflamatuvar bir hastalıktır. LP'nin patogenezindekienflamatuvar maddeler metabolik sendrom (MS) gelişimini ve kardiyovasküler hastalık riskini arttırmaktadır. Clusterin (CLU) apoptoz, enflamasyon, kompleman regülasyonu, lipid transferi, proenflamatuvarsitokin modülasyonu, oksidatif stres, sperm maturasyonu, doku yeniden yapılanması üzerine etkileri bulunan birçok doku tarafından salgılanabilen bir lipoproteindir. MS ve kardiyovasküler hastalıkla da ilişkili olan CLU'nunenflamasyon, oksidatif stres ve apoptozis gibi LP'nin patogenezindeki birçok süreçte etkisi nedeniyle LP'li hastalarda MS varlığını ve serum CLU seviyeleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Son 3 ay içinde kan yağlarını değiştirecek sistemik bir tedavi almamış 40 LP hastası ve 45 tane kontrol grubunun dahiledildiğinon- randomize, kontrollü, prospektif, gözlemsel olan çalışmamızda serum CLU seviyeleri, MS varlığı, kan basıncı, bel çevresi, kardiyovasküler risk skoru, enflamatuvar, oksidatif, metabolik belirteçler, LP şiddeti ve aralarındaki ilişkiler değerlendirildi. Bulgular: LP hastalarında MS %30 oranında saptanırken, kontrol grubunda bu oran %8,9'du. LP hastalarında anlamlı olarak MS varlığı daha fazla bulundu. LP hastalarında diyabetesmellitus (DM), hipertansiyon, obesite, C reaktif protein (CRP) yüksekliği, yüksek dansitelilipoprotein (HDL) düşüklüğü, beden kitle indeksi (BMI) yüksekliği daha fazla oranda saptandı. Ortalama CLU seviyesi hasta grubunda 42,38±40,71 ng/ml iken kontrol grubunda ise 92,18±96,86 ng/ml idi. CLU seviyesi hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşüktü. Hastalık süresi artınca CLU seviyesi azalırken DM'li hastalarda ve kardiyovasküler risk skoru yüksek olan hastalarda CLU seviyesi daha yüksek bulundu. Hastalık şiddeti ile CLU arasında ilişki saptanmadı. Sonuç:LP'li hastalarda MS varlığı ve kardiyovasküler hastalık riski artmıştır. LP'li hastalarda bu modalitelerin tanısı ve takibi birçok mortalite ve morbidite riskini azaltmak için önemlidir. LP patogenezinde MS'de de önemli bir yeri olan CLU seviyelerini düşük bulduk. Elde ettiğimiz verilere göre CLU'nun etkisini anlayabilmek ve CLU'nun tedavideki kullanımı değerlendirebilmek için daha çok katılımcı ile yeni çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: Lichen planus (LP) is an idiopathic inflammatory disease affecting the skin and mucous membranes, in which many factors play a role. Inflammatory mediators involved in the in the pathogenesis of LP may enhance the development of metabolic syndrome (MS) and increase the risk of cardiovascular disease. Clusterin (CLU) is a lipoprotein secreted by many tissues with effects on apoptosis, inflammation, complement regulation, lipid transfer, proinflammatory cytokine modulation, oxidative stress, sperm maturation and tissue remodeling. It is implicated in certain pathophysiological processes such as MS and cardiovascular disease. Due to these effects of CLU, we aimed to investigate the relationship between serum CLU levels and the presence of MS in patients with LP. Materials and Methods: In this non-randomised, controlled, prospective, observational study, we included 40 LP patients and 45 control groups who did not receive any systemic treatment which may have lipid-lowering effects in the last 3 months. Serum CLU levels, presence of MS, blood pressure, waist circumference, cardiovascular risk score, inflammatory oxidative, metabolic markers, LP severity and the relationships among them were evaluated. Results: While MS was detected at a rate of 30% in patients with LP, this rate was 8.9% in the control group. The presence of MS was found significantly higher in patients with LP. The rate of diabetes mellitus (DM), hypertension, obesity, the higher level of C-reactive protein (CRP), the lower levels of high-density lipoprotein and the higher levels of BMI were more frequently detected in patients with LP. The mean CLU level was 42.38±40.71 ng/ml in the patient group and 92.18±96.86 ng/ml in the control group. It was significantly lower in the patient group than in the control group. While CLU levels decreased as the disease duration increased, CLU levels were found higher in patients with DM and in patients with a high cardiovascular risk score. No correlation was found between disease severity and CLU. Conclusion: The presence of MS and the risk of cardiovascular disease are increased in patients with LP. Diagnosis and follow-up of these disorders in patients with LP are important to reduce the associated mortality and morbidity risks. We found low levels of CLU, which has an important place in the pathogenesis of LP, as well as in MS. According to the data we obtained, we think that new studies on a larger cohort of patients should be conducted in order to understand the effect of CLU and to evaluate the utilization of CLU in the treatment.