COVID-19 hastalarında tiroid fonksiyon testleri ile inflamatuar belirteçlerin karşılaştırılması
Comparison of inflammatory markers and thyroid function tests in COVID-19 patientsabstract
  1. Tez No: 710522
  2. Yazar: ŞEFİKCAN BİRİCİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE ADAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, İç Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, SARS-COV-2, COVID, Tiroid, Ötiroid Hasta Sendromu, ÖHS, Tiroid Dışı Hastalık, TSH, sT3, fT4, CRP, Ferritin, Procalcitonin, D-dimer, IL-6, COVID-19, SARS-COV-2, COVID, Thyroid, Euthyroid Sick Syndrome, ESS, Non-thyroidal illness, NTI, TSH, fT3, fT4, CRP, Ferritin, Procalcitonin, D-dimer, IL-6
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç:“Coronavirus disease 2019”(COVID-19) tanısı ile yatan hastalarda tiroid fonksiyon testlerindeki bozuklukları ve bu tiroid fonksiyonu bozukluklarının inflamatuar belirteçler ile korelasyonunu saptamayı amaçladık. Yöntem: 21.02.2020-14.06.2021 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi servis ve yoğun bakım ünitelerinde (YBÜ) COVID-19 tanısı ile yatan hastalardan tedavileri sırasında“Thyroid stimulating hormone”(TSH) istenmiş 1140 hasta retrospektif olarak tarandı. COVID-19 tanısı ile yatışı yapılan“Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2”(SARS-CoV-2)“Polimerase chain reaction”(PCR) sonucu pozitif, TSH ve serbest T4 (sT4) sonucu olan 476 hasta retrospektif olarak incelendi. Yaş, cinsiyet, yattığı servis, yatış süresi, mortalite, TSH, sT4, serbest T3 (sT3), C-reaktif protein (CRP), prokalsitonin, ferritin, d-dimer, interlökin-6 (IL-6) sonuçları incelendi. Hastalar 6 kategoriye ayrıldı (hipertiroidi, subklinik hipertiroidi, ötiroid, subklinik hipotiroidi, hiptoiroidi, ötiroid hasta sendromu (ÖHS)). Primer sonlanım noktası tiroid fonksiyon test bozukluğu sıklığının saptanması, sekonder sonlanım noktası bu tiroid fonksiyon test bozukluklarının inflamatuar belirteçler ile korelasyonu olarak belirlendi. Bulgular: Çalışmaya katılan 476 hastanın %51,3'ü erkek, %48,7'si kadın, ortanca yaş değeri 65 yıl (21-96) idi. Çalışmadaki hastaların %58,2'si (n=277) servislerde, %41,8'i (n=199) yoğun bakımlarda tedavi almıştır. Servisteki hastaların %52,7'sinde, YBÜ'deki hastaların %67,8'inde, tüm hastaların %59,1'inde tiroid fonksiyon bozukluğu saptandı. Tüm hastaların %3,4'ünde (n=16) hipertiroidi, %10,1'inde (n=48) subklinik hipertiroidi, %40,9'unda (n=195) ötiroidi, %3,8'inde (n=18) subklinik hipotiroidi, %3,6'sında (n=17) hipotiroidi, %38,2'sinde (n=182) hasta ötiroid sendromu saptandı. Hastaların ortanca yatış süresi 14 (1-133) gündür. Mortalite %31,9 (n=152), servis ve YBÜ'de mortalite sırasıyla %9,7 (n=27), %62,8 (n=125) olarak bulundu. Sonuç: COVID-19 tanısı ile servis ve yoğun bakımda yatan hastaların çoğunluğunda (%59,1 n=281) tiroid fonksiyon test bozukluğu saptanmıştır. Çalışmamızdaki hastaların %40,9'u (n=195) ötiroiddir. Tiroid fonksiyon test bozukluk saptananların çoğunda ötiroid hasta sendromu saptanmıştır. Tüm hastaların %38,2'sinde (n=182) ötiroid hasta sendromu saptanmıştır. COVID-19 hastalarında CRP ve ferritin yüksekliği ile TSH düşüklüğü ve sT3 düşüklüğü arasında anlamlı negatif korelasyon saptanmıştır. sT3 ve sT4 ile prokalsitonin arasında negatif korelasyon, TSH ile IL-6 arasında pozitif korelasyon, sT4 ile ferritin arasında pozitif korelasyon saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Our aim is to find thyroid function abnormalities in patients who are admitted to wards and intensive care units with COVID-19 and to find with inflammatory markers. Data and Methods: Data from 1140 COVID-19 patients who are admitted to wards and intensive care units at the University of Health Sciences Prof. Dr. Cemil Tascioglu City Hospital between 21.02.2020-14.06.2021 were evaluated retrospectively. The number of patients who were PCR positive and had TSH and free T4 (fT4) results were 476. Age, sex, ward or intensive care unit admittance, mortaliy, duration of stay, TSH, fT4, free T3 (fT3), CRP, procalcitonin, ferritin, d-dimer, IL-6 test results were evaluated. Patients are categorized into 6 categories [hyperthyroidism, subclinical hyperthyroidism, euthyroid, subclinical hypothyroidism, hypothyroidism, non thyroidal ilness (NTI) or euthyroid sick syndrome (ESS)]. Primary endpoint is the prevelance of thyroid function abnormalities, secondary endpoint is the correlation between thyroid function abnormalities and inflammatory markers. Results: Among 476 patients 51.3% were male, and 48.7% were female, median age was 65 (21-96). 58.2% were admitted to wards, 41.8% were admitted to intensive care units. We observed thyroid function abnormalities in 52.7% of ward patienst, 67.8% of intensive care unit patients and 59.1% of all patients. We observed 3.4% (n=16) hyperthroidism, 10.1% (n=48) subclinical hyperthyroidism, 40.9% (n=195) euthyroidism, 3.8% (n=18) subclinical hypothyroidism, 3.6% (n=17) hypothyroidism, 38.2% (n=182) ESS. Median duration of stay was 14 (1-133) days. Total mortality was 31.9% (n=152), ward mortality 9.7% (n=27) and ICU mortality was 62.8% (n=125). Conclusion: We have found thyroid funciton abnormalities in 59.1% (n=281) of COVID-19 patients. The most common thyroid function abnormality NTI/ESS. 38.2% (n=182) of total patients were classified as ESS. CRP and ferritin were negatively correlated with TSH and fT3. sT4 and sT3 were negatively correlated with procalcitonin. TSH was positively correlated with IL-6. sT4 was positively correlated with ferritin.