Uzaktan eğitim ile merkezi sınava hazırlamak ve hazırlanmak
Preparing and preparing for the central exam with distance education
- Tez No: 710577
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Merkezi Sınavlar, Uzaktan Eğitimin Avantajları, Uzaktan Eğitimin Dezavantajları, Distance Learning, Central Examinations, Advantages of Distance Education, Disadvantages of Distance Education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı merkezi sınavlara hazırlanan öğrenciler ve onları sınava hazırlayan öğretmenlerin uzaktan eğitimle merkezi sınava hazırlamak ve hazırlanmaya yönelik görüşlerini incelemektir. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji (olgubilim) deseninde yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 Eğitim ve Öğretim yılında Kahramanmaraş ili Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinde farklı lise türlerinde görev yapan ve uzaktan eğitimle öğrencileri sınava hazırlayan 15 gönüllü öğretmen ve Yükseköğretim Kurumları Sınavlarına hazırlanan 91 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu ve açık uçlu anket formu kullanılmıştır. Verilerin toplanması 9 farklı lisede dört ayda gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmada merkezi sınava hazırlayan öğretmen ve hazırlanan öğrenciler açısından uzaktan eğitimin zaman kayıplarını ortadan kaldırması, zengin materyal, içerik, görsel ve video sunması, zamana ve mekâna bağlı kalmadan öz yönelimli öğrenime imkân vermesi, ekonomik yönden kazançlı olması, imkân ve fırsat eşitliğini sağlaması, sınav odaklı ders çalışma imkânı sunması, çalışmaların bölünmeden ve rahat bir ortamda yapılabilmesi gibi avantajları olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmada teknolojik altyapı eksikliğinden ve dijital becerileri yetersiz olan kullanıcıların olmasından dolayı beklenen verimin alınamaması, merkezi sınava hazırlama ve hazırlanmanın öğrencilerin takip edilmesinin zorlaşması, sınıf ikliminin oluşturulamaması, grupla çalışmayı engellemesi, ölçme değerlendirme yapılamaması, motivasyonun sağlanamaması, öz denetimi yetersiz II olan öğrencilerin düzenli ders çalışmasına engel olması gibi dezavantajlarının da olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada uzaktan eğitim ile yükseköğretim sınavına hazırlanmanın daha iyi olabilmesi için öğretmen rehberliğinin olması, psikolojik ve teknik desteklerin arttırılması, uzmanlaşmış kadrolar tarafından materyal ve içeriğin zenginleştirilmesi, öğrenci ve öğretmenin etkileşiminin arttırılması, derslerin daha fazla sınav odaklı olması, uzaktan eğitime uyumlu ölçme değerlendirme sisteminin geliştirilmesi gerektiği gibi önerilere ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This exam is intended for the preparation of the centers for the exam and the training that prepares the exams for the preparations for the central exam with education. The research was carried out in the phenomenology (phenomenology) pattern, one of the qualitative research designs. The study group of the research consisted of 15 volunteer teachers working in different types of high schools in Kahramanmaraş province Onikisubat and Dulkadiroğlu districts in the 2020-2021 academic year and preparing students for the exam with distance education and 91 students preparing for the Higher Education Institutions Exams. A semistructured interview form and an open-ended questionnaire developed by the researcher were used to collect the research data. Data collection was carried out in 9 different high schools in four months. Content analysis was used to analyze the obtained data. In the research, in terms of teachers and students preparing for the central exam, distance education eliminates time losses, offers rich materials, content, visuals and videos, allows self-directed learning without being tied to time and place, is economically profitable, provides equality of opportunity and opportunity, is exam-oriented. It has been determined that it has advantages such as providing the opportunity to study and working in a comfortable environment without interruption. In addition, due to the lack of technological infrastructure and the lack of digital skills in the research, the expected efficiency could not be achieved, the preparation and preparation for the central exam made it difficult to follow the students, the classroom climate could not be created, it prevented working with a group, measurement and evaluation could not be made, the motivation was not provided, the students with insufficient self-control were unable to attend the regular course. It has been concluded that there are also disadvantages such as being an obstacle. IV In the research, it is necessary to have teacher guidance, increase psychological and technical support, enrich the material and content by specialized staff, increase the interaction of students and teachers, make lessons more examoriented, and develop an assessment and evaluation system compatible with distance education in order to better prepare for the higher education exam with distance education. recommendations such as.