Türkiye'de tasarrufların belirleyicilerinin analizi
Analysis of the determinants of savings in Turkey
  1. Tez No: 710583
  2. Yazar: İBRAHİM CÜNEYD ÖNDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYHAN TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarruf Belirleyicileri, Ekonometri, Saving Determinants, Econometric
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Tasarruflar, ekonomik büyüme ve kalkınmanın gerçekleĢmesinde önemli bir finansman kaynağıdır. Ekonomik istikrarın sağlanması içinde önemli bir araçtır. Tasarruflar ekonomi içerisinde yatırımlara dönüĢerek ülke ekonomisinin büyümesine fayda sağlamaktadır. Tasarrufları düĢük olan ülkelerde ise yatırımlar nispeten daha az gerçekleĢmekte ve bireylerin refah seviyesi daha düĢük kalmaktadır. Bu çalıĢmada, tasarruf kavramı teorik ve ampirik literatür incelendikten sonra Türkiye ekonomisinde 1980-2019 dönemi yıllık verilerine ait; tasarruf oranı, gayri safi yurtiçi hasıla, enflasyon oranı, finansal geliĢme indeksi ve reel faiz oranı değiĢkenleri kullanılarak analiz edilmiĢtir. Analizin sonucunda GSYH ve finansal geliĢme değiĢkenlerinin tasarruflar üzerine pozitif etkilerinin olduğu, enflasyon oranlarının ve reel faiz oranı değiĢkenlerinin tasarruflar üzerine negatif etkilerinin olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
Savings is an important source of financing for the realization of economic growth and development. It is an important tool in ensuring economic stability. Savings is transformed into investments in the economy and contributes to the growth of the country's economy. In countries with low savings, investments are relatively less and the welfare levels of individuals remain lower. In this study, after examining the theoretical and empirical literature on the concept of savings, the annual data of the 1980-2019 period in the Turkish economy analyzed by using the savings rate, gross domestic product, inflation rate, financial development index and real interest rate variables. As a result of the analysis, it was concluded that the GDP and financial development variables had positive effects on savings, while inflation rates and real interest rate variables had negative effects on savings.