Erişkin hastalarda deri altı venöz port kateter uygulamaları ve komplikasyonlarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of 498 venous access port implantations and complicationsin adult patients
- Tez No: 710611
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY AKMANGİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ultrasonografi, floroskopi, port kateter, Ultrasonography, fluoroscopy, venous access port
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç:Onkoloji hastalarında kemoterapi ajanlarının kullanılması, bu hastalarda uygun desteğin de sağlanabileceği santral yolların kullanımını zaruri kılmıştır. Biz girişimsel radyoloji ünitesinde erişkin hastalara başarıyla takılan 498 port kateterin, erken ve geç komplikasyonlarını retrospektif olarak değerlendirdik. Port kateterleri takan ve kullanan sağlık personelinin karşılaşabileceği komplikasyonları öğrenmesini, dikkatli ve hijyenik kullanımının önemini bildirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem:Çalışmaya girişimsel radyoloji bölümümüzde ultrason ve floroskopi eşliğinde internal juguler ven yoluyla iki yıl boyunca 498 hastaya perkütanöz venöz girişle taktığımız port kataterleri retrospektif olarak erken ve geç komplikasyonlarını değerlendirdik. Port kateter takılan hastaların yaş, cinsiyet, primer tanısı, takılan portun cinsi, anestezinin türü, erken ve geç komplikasyonları, eksplantasyon nedenleri saptandı ve bilgisayar ortamına kaydedildi. İşlemden sonraki 2 hafta içerisindeki komplikasyonlar erken, daha sonraki komplikasyonlar geç olarak kabul edildi. Bulgular:Hastaların 195'i kadın (%39,2), 303'ü erkekti (%60,8). Hastaların asıl tanılarına bakıldığında en büyük grubu 413 hasta (%82,9) ile gastrointestinal sistem maligniteleri oluşturmuştu. Başarıyla yerleştirdiğimiz tüm port kateterlerimizde pnömotoraks, yanlış arteryel giriş, pleksus irritasyonu ve hava embolisi gibi erken major komplikasyonlar gelişmedi. Sadece 3 vakada erken dönemde hematom gelişti. Geç komplikaslarımızın oranı %3,4 idi. Sonuç:Major erken komplikasyonlar olmaksızın görüntüleme kılavuzluğunda gögüs duvarına yerleştirilen port kateterlerin, düşük komplikasyon oranına sahip olması nedeniyle cerrahi tekniğe göre üstünlük göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose:Application of chemotherapy agents in oncology cases has necessitated the use of central routes to provide appropriate support for these patients. We retrospectively evaluated the early and late complications of 498 port catheters successfully implanted in adult patients in our interventional radiology unit. We aimed to inform health personnel that implant and use port catheters about possible complications and emphasize the importance of careful and hygienic use of these materials. Materials and Methods:Over two years, we retrospectively evaluated the early and late complications of port catheters implanted in 498 patients through ultrasound- and fluoroscopy-guided internal jugular venous and percutaneous venous access in our interventional radiology department. Age, sex, primary diagnosis, type of port implanted, type of anesthesia, early and late complications, and reasons for explantation were determined and recorded in a computer environment. Complications that developed within two weeks after the procedure were considered as early and those after this period were regarded as late complications. Results: Of the patients, 195 were female (39.2%) and 303 were male (60.8%). When the main diagnoses of the patients were examined, 413 (82.9%) had gastrointestinal system malignancies. No early major complications,such as pneumothorax, improper arterial access, plexus irritation, and air embolism developed in relation to any of the implanted port catheters. Only three cases developed early hematoma. The rate of late complications was 3.4%. Conclusion: Imaging guided implantation of chest ports, having a considerably lower complication rate without any early major complications, seems superior to surgical placement.