Destinasyon markalaşma sürecinde gastronomik değerlerin önemi: Amasya ili örneği
The importance of gastronomic values on destination branding process: Case of Amasya
  1. Tez No: 710725
  2. Yazar: NEFİYE ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİ BUYRUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon, Destinasyon Markalaşması, Gastronomi, Amasya Mutfağı, Destination, Destination Branding, Gastronomy, Amasya Cuisine
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmanın amacı; destinasyon markalaşma sürecinde Amasya ilinin gastronomi potansiyelini ortaya koymak, gastronominin destinasyon markalaşma sürecindeki önemini vurgulamak ve Amasya'daki gastronomik değerlerin Amasya ilinin tanıtımı ve markalaşması açısından önemini belirlemektir. Araştırmanın amacı doğrultusunda Amasya'da faaliyet gösteren gastronomik ürün üreten, pazarlayan ve satan işletme sahipleri, yöneticileri ve çalışanları ile görüşülmesi hedeflenmiştir. Araştırma amacına uygun olarak veriler anket tekniği ile Kasım 2019 ve Eylül 2021 tarihleri arasında toplanmıştır. Toplanan 155 kullanılabilir anketteki verilere frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, güvenilirlik, t testi ve ANOVA testi analizleri uygulanmıştır. Bu araştırma ile Amasya ilinin pazarlanması ve markalaşması açısından ön planda olan gastronomik ürünlerin öneminin ne düzeyde olduğu ve katılımcıların demografik özellikleri açısından farklılık gösterip göstermediği ölçülmeye çalışılmıştır. Araştırma genelinde katılımcılardan elde edilen verilere göre gastronomik ürünlerin Amasya ilinin tanıtımı ve markalaşma sürecine yüksek düzeyde katkı sağladığı, buna rağmen tanıtım faaliyetlerinin yeterli düzeyde olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the gastronomic potential of Amasya on the destination branding process, to emphasize the importance of gastronomy on the destination branding process and to determine the importance of the gastronomic values in Amasya in terms of promotion and branding of Amasya province. In line with the aim of the research, it's aimed to interview the owners, managers and employees of the businesses that produce, market and sell the gastronomic product in Amasya. In accordance with the aim of the research, the data were collected between November 2019 and September 2021 using the servey technique. The data in the 155 available questionnaires collected were analyzed by frequency, percentage, arithmetic mean, standard deviation, reliability, t test and ANOVA test analysis. With this research, it has been tried to measure the importance level of the gastronomic products that are at the forefront in terms of marketing and branding of Amasya province and whether they differ in terms of demographic characteristics of the participants. According to the data obtained from the participants throughout the research, it has been determined that the gastronomic products contributed to the promotion and branding process of Amasya at a high level, however, the promotional activities were not sufficient.