İntra-oral maske (numask) ve oro-nazal (klasik yüz) maskesi ile balon-maske ventilasyon yönteminin uygulayıcı anksiyetesi- iş yükü değerlendirmesi ve ventilasyon başarısı yönünden karşılaştırılması
Intra-oral mask (numask) and oro-nasal (classic face)balloon-mask ventilation method with maskpractitioner anxiety - workload assessment andcomparison in terms of ventilation success
- Tez No: 710740
- Danışmanlar: UZMAN UZMAN DR. İSMAİL AYTAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İntra-oral Maske, NuMask, oronazal maske, klasik yüz maskesi, zor maske ventilasyonu, stop-bang skoru, İntraoral mask, NuMask, oronasal mask, conventional mask, difficult mask ventilation, Stop Bang Score
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: İntraoral (NuMask) ve oro-nazal (klasik) maskeleri ventilasyon başarısı, uygulayıcı anksiyetesi ve iş yükü değerlendirmesi açısından karşılaştırmayı amaçladık. Ayrıca her iki maske için zor maske ventilasyonuna neden olan faktörleri araştırdık. Materyal Metod: Her bir uygulayıcı toplam 4 hastada her iki maske ile sabit basınç ve frekansta hastayı ventile etti. Uygulayıcılar İş yükünü NASA TLX skoru ve anksiyetelerini STAI ölçeği ile değerlendirdi. Ventilasyon başarısı Han skalası, ekspiratuar tidal volüm ve kaçak miktarıyla değerlendirildi. Zor maske ventilasyonu açısından antropometrik özellikler ve stopbang skoru muhtemel risk faktörleri olarak araştırıldı. Bulgular: Han skalasına göre ventilasyon başarısı oranı NuMask'da klasik maskeye göre daha yüksek bulunmuştur. Ölçülen ekspiratuar tidal volüm seviyeleri NuMask'da klasik maskeden yüksek bulunmuştur (sırasıyla 481.92±173.99/430.85±154.87mL). Kaçak hacmi ise NuMask'da klasik maskeye göre daha az bulunmuştur (sırasıyla 71.50±91.17 /159.38±146.31). Klasik maske için vücut ağırlığı, stopbang skoru ile belirlenen Obstüktif uyku apne sendromu riski, boyun çevresi, mallampatinin zor maske ventilasyonu risk faktörü olduğu belirlendi. Bunlardan en önemlisi boyun çevresiydi %95 CI, OR=1.180, p= 0.002). NuMask için VKİ, mallampati, ek hastalığı olması zor maske ventilasyonu risk faktörü olduğu belirlendi. Bunlardan en önemlisi VKİ idi (%95 CI, OR=1.162 p=0.006). Uygulayıcıların maskeler arası STAI ile ölçülen anksiyete dereceleri arasında fark yoktu NuMask için NAS-TLX ile ölçülen toplam iş yükü klasik maskeden fazla bulundu. Sonuç: NuMask maske ventilasyonu için etkin bir alternatif araçtır.
Özet (Çeviri)
Objectıve: We compared Intraoral (NuMask) and conventional mask in terms of ventilation success, operator workload and anxiety ratings. Also we analysed potential risk factors for difficult mask ventilation for both masks. Materıal Method: Each operator ventilated 4 patient with both masks at settled pressure and frequency. Operators rated the woarkload with NASA TLX score and anxiety with STAI scale. Ventilation success was evaluated with Han scale, expiratory tidal volume and leak volume. We analyzed potential risk factors such as anthropometric characteristic and stopbang score. Results: Ventilation success rate was superior to conventional mask with NuMask according to Han Scale. Expiratory tidal volume with NuMask was also higher than conventional mask (481.92±173.99/430.85±154.87mL respectively) Leak volume in NuMask ventilation was lower than conventional mask (71.50±91.17 /159.38±146.31 respectively). Risk factors were body weight, STOP-BANG score OSAS risk, neck circumference, Mallampati score for difficult mask ventilation with conventional mask (at the utmost neck circumference %95 CI, OR=1.180, p= 0.002). Risk factors were BMI, mallampati and additional disease for difficult mask ventilation with NuMask (at the utmost BMI %95 CI, OR=1.162 p=0.006). There were no difference in STAI anxiety rating between masks. Overall workload NASA TLX rating was higher with NuMask then conventional mask Conclusion: NuMask is an effective alternative tool for Bag-valve mask ventilation