Kars ilinde yetişen ve halk arasında tıbbi amaçlı kullanılan bazı bitki türlerinin antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi
Determination of antioxidant activities of some self-growing plant species and used for medicinal purposes in Kars province
  1. Tez No: 710749
  2. Yazar: MUAMMER BEKİS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRAH YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Rumex patientia, Melilotus officinalis, Lamium album, Epilobium angustifolium, FRAP, Polifenol, Flavonoid, DPPH, CUPRAC, Antioxidant, Rumex patientia, Melilotus officinalis, Lamium album, Epilobium angustifolium, FRAP, Polyphenol, Flavonoid, DPPH, CUPRAC
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada Kars ilinde yetişen, halk arasında yabani sebze ve tıbbi amaçla kullanılan; Evelik (Rumex patientia), Kara Banotu (Hyoscyamus niger), Kokulu Yonca (Melilotus officinalis), Beyaz Ballıbaba (Lamium album), Yakı Otu (Epilobium angustifolium) bitkilerinin; yaprak, kök, çiçek ve tohumlarından oluşan 14 farklı bitkisel kısım ayrı ayrı incelenmiştir. İncelenen bu bitkisel ürünlerin antioksidan kapasitelerini belirlemek için 5 farklı yöntem kullanılmıştır. Antioksidan kapasiteyi belirlerken kullanılan yöntemler: Toplam Polifenol Tayini, Toplam flavonoid, FRAP (Fe3+ İndirgeme Antioksidan Gücü), CUPRAC (Cu+2 İndirgeyici Antioksidan Kapasite) ve DPPH● giderme yöntemidir. Antioksidan aktivite sonuçlarından elde edilen bilgilere göre Kars ilinden elde edilen Yakı Otu (Epilobium angustifolium) bitkisinin çiçek kısmı (EÇ) yapılan tüm analizler içerisinde en yüksek antioksidan kapasiteye sahip olduğu belirlenmiştir. Öte yandan yapılan tüm analizler içerisinde en düşük antioksidan kapasiteye ise Kara Banotu (Hyoscyamus niger) bitkisinin tohumlarının (HT) sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was examined separately that 14 different plant parts consisting of leaves, roots, flowers and seeds of Rumex patientia, Hyoscyamus niger, Melilotus officinalis, Lamium album, Epilobium angustifolium plants of which self- growing and used for medicinal purposes in Kars province. Five different methods were used to determine the antioxidant capacity of these herbal products. The methods are as follows: Determination of Total Polyphenol, Total Flavonoid, FRAP (Ferric Ion Reducing Antioxidant Power), CUPRAC (Cupric Reducing Antioxidant Capacity) and DPPH● (Free Radical). According to the information obtained from the antioxidant activity results, it was determined that the flower part of the Epilobium angustifolium plant obtained from Kars had the highest antioxidant capacity. It was determined that the seeds of the Hyoscyamus niger plant had the lowest antioxidant capacity.