BRICS ülkeler grubu ve Türkiye ile ticari ilişkilerinin analizi
BRICS country group and the analysis of its trade relations with Turkey
  1. Tez No: 710754
  2. Yazar: SAMIR HUSEYNLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEREM GÖKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: BRICS, Türkiye, Uluslararası Ticaret, İhracat, İthalat, BRICS, Turkey, International Trade, Export, Import
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Çalışmanın amacı BRICS ülkeler grubunun küresel ticarette sahip oldukları konum ve Türkiye dış ticareti içerisindeki payını incelemek ve araştırmaktır. Bu amaçla önce BRICS ülkelerinin tarihsel süreci araştırılmıştır. Bundan sonra BRICS ülkelerinin temel ekonomik göstergeleri olan Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla, Kişi Başına GSYİH, GSYİH büyüme hızı, işsizlik ve enflasyon oranları ve bu ülkelerin toplam dış ticaretleri ve grup ülkelerinin kendi aralarında yapmış olduğu dış ticaret verileri incelenmiştir. Ardından Türkiye'nin temel ekonomik göstergeleri araştırılmış ve BRICS ülkeleri ile yapmış olduğu dış ticaret verileri incelenmiş sonrasında BRICS ülkelerinin 2010 ve 2020 yıllarında dünyaya ve Türkiye'ye en fazla ihraç/ithal ettiği on ürün grubu incelenerek araştırılmıştır. Veriler toplanırken uluslararası veri tabanları olan World Bank, UNCTADstat, Undata, FAO, Trademap, OEC, OECD, OPEC, WTO, IMF dikkatle incelenmiş ve kaynağın güvenilir olması için birçok kaynaktan karşılaştırılarak kontrol edilerek yorumlanmasına ihtimam gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine and research the position of the BRICS group of countries in global trade and its share in foreign trade of Turkey. For this purpose, firstly, the historical process of the BRICS countries was investigated. After that, Gross Domestic Product, GDP per Capita, GDP growth rate, unemployment and inflation rates, which are the main economic indicators of the BRICS countries, and the total foreign trade of these countries and the foreign trade data of the group countries among themselves were examined. Then, Turkey's basic economic indicators were researched and the foreign trade data with the BRICS countries were examined, afterwards the most ten exported and imported product groups of BRICS countries to the world and Turkey in 2010 and 2020 were examined and researched. While collecting the data, international databases such as World Bank, UNCTADstat, Undata, FAO, Trademap, OEC, OECD, OPEC, WTO, IMF were carefully examined and In order the source to be reliable, it has been taken to compare and interpret it from many sources.