Instituonal capacity and motivation: A comparative study of BRICS and MIKTA clubs
Kurumsal kapasite ve motivasyon: BRICS ve MIKTA kulüplerinin karşılaştırmalı bir çalışması
  1. Tez No: 785004
  2. Yazar: KÜBRANUR ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RESUL YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İnformal hükümetlerarası organizasyonlar, BRICS, MIKTA, küresel yönetim, Informal intergovernmental organizations, BRICS, MIKTA, global governance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tez, iki informal hükümetlerarası organizasyonun karşılaşmalı çalışmasıdır. Yükselen güçler grubunu temsil ettiği için BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika), orta güçler grubunu temsil ettiği için MIKTA (Meksika, Endonezya, Kore, Türkiye, Avustralya) örneklem olarak seçilmiştir. Bu çalışma BRICS ve MIKTA kulüplerinin entegre olma nedenlerini, grup olarak ele aldıkları öncelikli başlıkları, gruplara üye ülkelerin ikili ilişkilerini ele almıştır. Çalışma süresince bulgular tanımlayıcı ve analitik araştırma yöntemleriyle elde edilmiştir. Yükselen güçleri temsil eden BRICS kulübü ilk olarak ekonomik hedeflerle bir araya gelmiştir. Bu hedeflerin sonucunda BRICS grubunun gelişmekte olan ülkeleri desteklediği bir bankası ve fonu vardır. Ancak 21.yüzyılda değişen küresel zorluklar BRICS grubunu politik ve sosyal alanlarda da işbirliği yapmaya yöneltmiştir. BRICS liderler zirvelerinin ele aldığı konular arasında G20, BM gibi uluslararası organizasyonlarda işbirliğini artırmak, ekonomik işbirliğini güçlendirmek, küresel ekonomik organizasyonların daha adil ve şeffaf olmasını sağlamak, güvenlikle ilgili başlıklar, sürdürülebilir gelişme, Covid-19 krizi ile mücadele gibi çeşitli başlıklar olduğu görülmüştür. BRICS sadece ekonomik bir işbirliği grubu değil aynı zamanda Batı'ya karşı güçlenen bir Küresel Güney'e destek olmayı da hedeflemektedir. MIKTA grubunun ise tek ve özele indirgenecek bir hedefi yoktur. Orta güçlü devletler grubu olarak uluslararası işbirliği, istişare ve diyalog grubu olmayı hedefledikleri görülmektedir. MIKTA grubunun öncelikli olarak ele aldığı yedi başlığı vardır. BRICS ve MIKTA grupları akademik, ticari ve diplomatik işbirliklerini artırmak için alt gruplar da kurmuşlardır. BRICS grubu üyeleri arasında bazı çıkar çatışmaları bulunmaktadır. Çin ve Hindistan arasındaki bölgesel gerilimler, Rusya'nın uluslararası yaptırımlara maruz kalması ve Hindistan'ın Amerika'ya yakın dış politika sürdürmesi grubun kırılganlığını artırdığı tespit edilmiştir. Öte yandan grupta ekonomik ve politik olarak Çin baskın durumdadır, bu baskın durum gruptaki dengeleri negatif etkilemektedir. MIKTA grubunda daha dengeli ilişkiler varken, Covid-19 krizi sonrası grup üyelerinin ekonomik gerilemesi grubun iç dinamiklerine odaklanmalarını negatif etkileyebileceği görülmüştür. BRICS ve MIKTA gruplarının küresel düzeni değiştirmek gibi bir hedeflerinin olmadığı, kendi aralarındaki işbirliğini artırarak küresel yönetişimde var olmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is a comparative study of two informal intergovernmental organizations. BRICS (Brazil, Russia, India, China, South Africa) was chosen as the sample because it represents the rising powers group and MIKTA (Mexico, Indonesia, Korea, Turkey, Australia) represents the middle powers group. This study deals with the reasons for the integration of BRICS and MIKTA clubs, the priority topics they deal with as a group, and the bilateral relations of the member countries of the groups. During the study, the findings were obtained by descriptive and analytical research methods. Representing the rising powers, the BRICS club first came together with economic goals. As a result of these goals, the BRICS group has a bank and fund that supports developing countries. However, the changing global challenges in the 21st century have led the BRICS group to cooperate in political and social fields as well. Among the topics addressed by the BRICS leaders' summits, it has been seen that there are various topics such as increasing cooperation in international organizations such as the G20 and the UN, strengthening economic cooperation, making global economic organizations more fair and transparent, security-related topics, sustainable development, and combating the Covid-19 crisis. BRICS is not only an economic cooperation group, but also aims to support a strengthening Global South against the West. The MIKTA group, on the other hand, does not have a single and specific goal. It is seen that they aim to be a group of international cooperation, consultation and dialogue as a group of medium powerful states. There are seven topics that the MIKTA group primarily addresses. BRICS and MIKTA groups have also established subgroups to increase their academic, commercial and diplomatic cooperation. There are some conflicts of interest among the members of the BRICS group. It has been determined that the regional tensions between China and India, Russia's exposure to international sanctions and India's foreign policy close to the United States have increased the fragility of the group. On the other hand, China is dominant economically and politically in the group, and this dominant situation negatively affects the balances in the group. While there were more balanced relations in the MIKTA group, it was seen that the economic recession of the group members after the Covid-19 crisis may negatively affect their focus on the internal dynamics of the group. The BRICS and MIKTA groups do not aim to change the global order, but aim to exist in global governance by increasing cooperation among themselves.