Yedinci sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretim programının öğretmen görüşlerine göre incelenmesi
Examination of seventh grade Religious Culture and Moral Knowledge curriculum according to teachers' opinions
- Tez No: 710770
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programı, Program Değerlendirme, Yedinci Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi, Religious Culture and Moral Knowledge Curriculum, Program Evaluation, Seventh Grade Religious Culture and Ethics Lesson
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı yedinci sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretim programının öğretmen görüşlerine göre incelenmesidir. Araştırmada karma araştırma yöntemlerinden sıralı açıklayıcı karma desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunun katılımcılarını 2019-2020 eğitim öğretim yılında Şanlıurfa iline bağlı Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü ilçelerindeki ortaokullarda veya imam hatip ortaokullarında görev yapan 146 gönüllü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın nitel boyutunun katılımcılarını nicel boyutta da araştırmaya katılan 6 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada nicel verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen“Yedinci Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programı Öğretmen Görüşleri Anketi”kullanılırken nitel verilerin toplanmasında ise yarı yapılandırılmış öğretmen görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada nicel verilerin çözümlenmesinde; aritmetik ortalama, yüzde ve frekans analizleri, bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizinden (ANOVA) yararlanılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin güncellenen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi programı hakkında genel anlamda olumlu bir tutuma sahip oldukları görülmüştür. Öğretmenlere göre program öğrencilerin hayatlarında olumlu bir etki bırakacak niteliklere sahiptir. Program hedefleri yeterlidir ve çoğunlukla öğrenci seviyesine uygundur. Program içerikleri sade ve anlaşılır bir şekilde hazırlanmıştır. Program öğrenci merkezli eğitim anlayışına uygundur. Programda önerilen ölçme ve değerlendirme teknikleri program kazanımlarını ölçmeye uygundur. Ancak programda yer alan konular öğrencilerin ilgisini çekecek tarzda sunulmamıştır. Ders kitabı tasarım, sayfa düzeni ve etkinlikler yönünden geliştirilmelidir. Ünite sonlarında yer alan değerlendirme etkinlikleri ihtiyacı karşılamamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the seventh grade Religious Culture and Moral Knowledge curriculum according to the opinions of teachers. In the research, sequential explanatory mixed design, which is one of the mixed research methods, was used. The participants of the quantitative dimension of the research consist of 146 volunteer Religious Culture and Moral Knowledge teachers working in secondary schools or imam hatip secondary schools in Eyyübiye, Haliliye and Karaköprü districts of Şanlıurfa in the 2019-2020 academic year. The participants of the qualitative dimension of the research consisted of 6 teachers who also participated in the quantitative dimension. While the“Seventh Grade Religious Culture and Moral Knowledge Curriculum Teacher Opinions Questionnaire”developed by the researcher was used to collect quantitative data in the research, a semi-structured teacher interview form was used to collect qualitative data. In the analysis of quantitative data in the research; arithmetic mean, percentage and frequency analysis, independent sample t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used. Descriptive analysis was used in the analysis of qualitative data. As a result of the research, it was seen that the teachers had a generally positive attitude about the updated Religious Culture and Moral Knowledge program. According to the teachers, the program has qualities that will have a positive impact on students' lives. The program objectives are adequate and mostly appropriate to the student level. The contents of the program are prepared in a simple and understandable way. The program is in accordance with the student-centered education approach. The measurement and evaluation techniques suggested in the program are suitable for measuring program achievements. However, the subjects in the program were not presented in a way that would attract the attention of the students. The textbook should be developed in terms of design, page layout and activities. Evaluation activities at the end of the unit do not meet the needs.