Reservoir evaluation by well-logging of Al-Raja field, Alif member, Marib-Shabwah (Sab'atayn) basin, Republic of Yemen
Kuyu loglarıyla rezervuar değerlendirmesi: Al-Raja sahası, Alif üyesi, Marib-Shabwah (Sab'atayn) baseni, Yemen Cumhuriyeti
  1. Tez No: 710780
  2. Yazar: MUSTAFA AL-ARIKI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT GÜLEN, DR. NABEEL AL-AZAZI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuyu Logu, Petrofizik, Hidrokarbon Potansiyeli, Yemen Cumhuriyeti, Marib-Shabwah Havzası, Sab'atayn Formasyonu, Alif Üyesi, Al-Raja, Well Logging, Petrophysics, Hydrocarbon Potential, Republic of Yemen, Marib-Shabwah Basin, Sab'atayn Formation, Alif Member, Arabian Plate, Al-Raja
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışma, Yemen Cumhuriyetinin Marib-Shabwah Havzasında Üst Jura yaşlı Sab'atayn Formasyonunun Alif Üyesi bünyesinde oluşan Al-Raja Sahası'ndaki hidrokarbon rezervuarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma temel olarak, yedi sondaj kuyusunun kuyu log verilerine dayanmaktadır. Her bir kuyunun önemli petrofizik parametrelerini ayrı ayrı hesaplamak, rezervuarın litolojisini belirlemek ve sonuç olarak Alif Üyesini değerlendirmek için kuyu log verileri işlenmiş, analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Bunun için Schlumberger (IP) yazılımı kullanılmıştır. Ayrıca elde edilen sonuçlar, hidrokarbon ve sahadaki diğer petrofizik parametrelerinin dağılımının yatay haritalarını çizdirmek için Surfer programından yararlanılmıştır. Bu çalışma, rezervuarda bulunan hidrokarbonun gaz olduğunu belirlemiş ve rezervuarda kumtaşının hâkim olduğunu, ancak küçük miktarlarda şeylin de bulunduğunu göstermiştir. Bunun yanı sıra, Alif Üyesi üç zona ayrılmıştır. Bunlar: Üst Alif Formasyonu, Alif Kumtaşı A ve Alif Kumtaşı B zonlarıdır. Surfer 17 aracılığıyla oluşturulmuş yedi kuyuda bulunan Alif Üyesi 'nin dağılım haritaları, çalışma sahasının iyi bir hidrokarbon potansiyelinin olduğunu ve petrofiziksel parametreleri nedeniyle daha fazla hidrokarbon keşfi için iyi bir gelecek vaadeden saha olduğunu göstermektedir. Aslına; şeyl içeriği %15,3 ile %22,7 arasında değişen düşük değerlere sahiptir ve kuzey-batıya doğru gittikçe azalmaktadır. Üstelik, bu saha %12,9 ile %19,7 arasında değişen ve aynı yönde artan yüksek etkin gözeneklilik değerlerine de sahiptir. Suya doygunluk oranları ise %11,1 ile %23,5 arasında değişmekte olup kuzeybatıya doğru daha düşük değerler gözlenmektedir. Son olarak, hidrokarbon doygunluklarının %76,5 ile %88,9 arasında değişen yüksek değerlere sahip olmasının yanısıra çalışma sahasının kuzey-batısına doğru arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the hydrocarbon reservoir in Al-Raja Field, which is formed within the Alif Member of the Upper Jurassic age Sab'atayn Formation in the Marib-Shabwah Basin, Republic of Yemen. This study is mainly based on well logging data of seven boreholes. We processed, analyzed, and interpreted the well log data to determine important petrophysics parameters of each well individually, identified the lithology of the reservoir and in consequence evaluated the Alif Member. Schlumberger Interactive Petrophysics (IP) software has been used for this task. Besides, the results obtained from this study have been processed by the means of Surfer program to generate maps of the distribution of hydrocarbon and other petrophysics parameters within the field. This study indicates that the hydrocarbon present in the reservoir is gas, and the reservoir is mainly dominated by sandstone, but minor amounts of shale are also present. In addition, Alif Member have been divided vertically into three zones ordered from the top downwards: Alif Formation Top, Alif Sandstone A zone, and Alif Sandstone B zone, but the productive zones are Alif Sandstone A, and Alif Sandstone B zones. Several distribution maps of gross thickness, net pay thickness, shale volume, effective porosity, water saturation, and hydrocarbon saturation were generated using Surfer 17 software. These distribution maps of the Alif Member obtained from the seven wells indicate that the study area is a promising field for continued hydrocarbon exploration due to its petrophysical parameters and it has a good hydrocarbon potential. In fact, the shale content has low values that range between 15.3% and 22.7% and it decreases north-westwards, with high effective porosity values ranging from 12.9% to 19.7% and they increase also in the same direction. The net thickness varies between 100.5 ft and 340.5 ft going higher from the north towards the southern, and the north-eastern areas of the study field. Furthermore, the water saturations range from 11.1% to 23.5% and the values decrease towards the north-west. Finally, the hydrocarbon saturations have high values that range from 76.5% to 88.9% and they increase towards the north-west of the study area.