Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu
The offense in the breach of the confidentiality of communication
  1. Tez No: 710802
  2. Yazar: DAMLA YAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Haberleşme, haberleşme özgürlüğü, haberleşmenin gizliğini ihlal, haberleşmenin ifşası, Correspondence, communication, freedom of communication, breach of the privacy of communication, expose of correspondence
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bireyin temel haklarından olan haberleşme özgürlüğü 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun çeşitli maddeleri altında güvenceye alınmıştır. Bu maddelerden biri olan 132. maddede haberleşmenin gizliliğini ihlal suçları düzenlenmiştir. Söz konusu maddede başkalarının haberleşmesinin gizliliğini ihlal etme, başkalarının haberleşmelerinin içeriğini ifşa etme ve kendisiyle yapılan haberleşmenin içeriğini alenen ifşa etme olarak üç ayrı suça yer verilmiştir. Bu çalışma kapsamında haberleşmenin gizliliğini ihlal suçları üç bölümde ele alınmıştır. Birinci bölümde haberleşme ve haberleşme özgürlüğünün tanımı yapılmış, haberleşme özgürlüğünün uluslararası belgelerde ve mevzuatımızdaki düzenlemelerine yer verilmiş; ikinci bölümde haberleşmenin gizliliğini ihlal suçlarının unsurları üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümdeyse haberleşmenin gizliliğini ihlal suçlarının nitelikli hallerine, özel görünüş şekillerine, yaptırım ve muhakemesine ve benzer suçlarla farklılıklarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Freedom of communication, which is one of the fundamental rights of individual, is under protection in the various articles of Turkish Penal Code Law No. 5237. In the Article 132, which is one of these articles, violation of confidentiality of communication was regulated. In this Article three separate crimes are regulated, which are the breaching of the confidentiality of others' communication, exposing the content of others' communication and open exposing the content of communication of oneself. In our research, the violations of confidentiality of communication are studied in three parts. In the first part, correspondence and freedom of communication are explained and also it is given a place to the regulations in the international documents and our legislation about freedom of communication. Afterwards, elements of violation of confidentiality of communication is analyzed. In the last part, aggravated circumstances, special appearances, sanction and judgment of violations of breaching the confidentiality of communication are examined. In addition, differences between violations of breaching the confidentiality of communication and similar crimes are stated.