Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçları (TCK m.132)
Offences of violation of confidentially of communication(TPC art. 132)
- Tez No: 337473
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ ÖZER ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Özel Hayatın Gizliliği, Haberle?me Özgürlüğü, Haberle?menin Gizliliği, Right to Privacy, Freedom of Information, Privacy of Communication
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Teknolojinin hayatımıza getirdiği yeniliklerle birlikte kişiler arasındaki haberleşme, günümüzde çok daha farklı vasıtalarla gerçekleşmeye başlamıştır. Haberleşme vasıtalarındaki değişim, bu vasıtaların çok daha hızlı ve etkin bir haberleşme sağlaması temelinde kendini göstermiştir. Haberleşme vasıtalarındaki bu değişim, haberleşmelerin gizliliğine yönelik farklı müdahale şekillerini ortaya çıkarmış ve bu alandaki hak ihlallerini de beraberinde getirmiştir.5237 sayılı Türk Ceza Kanunu haberleşme özgürlüğüne yönelik müdahaleleri, ?haberleşmenin gizliliğini ihlal? başlıklı 132. madde ile yaptırıma bağlamıştır. Üç fıkradan oluşan bu madde, üç farklı suç tipini bünyesinde barındırmaktadır. Birinci fıkrada kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu, ikinci fıkrada haberleşme içeriklerinin hukuka aykırı olarak ifşası suçu, üçüncü fıkrada da kendisiyle yapılan haberleşmenin içeriğinin alenen ifşası suçu düzenlenmiştir.132. maddede düzenlenen bu suçlar, kamu görevlisi tarafından görevinin verdiği yetki kötüye kullanılmak ya da belli bir meslek veya sanatın sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle işlenirse, 137. madde uyarınca faile verilecek ceza arttırılacaktır. Belirtmek gerekir ki bu hüküm, 138. maddede yer alan verileri yok etmeme suçu hariç; dokuzuncu bölümde yer alan diğer suç tiplerini de niteleyen ortak bir düzenlemedir. 132. maddede yer alan bu suç tiplerinin soruşturulması ve kovuşturulması ise şikâyete bağlıdır.
Özet (Çeviri)
With the innovations that brought by the technology to our lives the connection between the people nowadays started to occur with much more different instruments. The transformation on connection instruments distinguished on the basis of providing faster and much more effective connection by these instruments. This transformation on the connection instruments has revealed the particular interventions and implied the abuse of rights on this area.The interventions of the Turkish Penal Code No:5237 related to the freedom of information have imposed to the sanction under the article 132 titled ?Violation of Confidentially of Communication?. This article, which is consisting of three paragraphs, embodies three different kinds of offences. At the first paragraph the offence of the violation of the confidentially of communication between the people, at the second paragraph the offence of disclosing the context of the communication unlawfully, at the third paragraph the offence of publicly disclosing the context of the communication with oneself, regulated.If these crimes, regulated under Art. 132, commit by the public officer by abusing the authority granted by a public service or by utilizing the convenience provided by a particular profession or art, the penalty that would be given to the offender will be increased according to Art. 137. It should be noted that excluding the crime not to destroy data, this provision is a common provision characterizing other types of crimes provided ninth part. Investigation and prosecution of these offences regulated under the Art. 132. are subject to complaint.