Tüketicilerde yeşil pazarlama algısı: Gaziantep'te bir araştırma
Green marketing perception by consumers: A research in Gaziantep
- Tez No: 710944
- Danışmanlar: PROF. DR. H. MUSTAFA PAKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil pazarlama, tüketiciler, yeşil pazarlama algısı, Green marketing, consumers, perception of green marketing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Dünyada özellikle son yıllarda etkisini artıran küresel ısınma, çevresel tahribat, salgınlar ve doğal kaynakların yok olması gibi telafisi pek mümkün olmayan felaketler sürdürülebilirlik ve çevre gibi konuları ön plana çıkarmıştır. Çevrenin korunması ve sürdürülebilir bir ekolojik yaşamın sağlanması ancak ve ancak insanların tüketim kültürünün değişmesiyle mümkün olabilir. Çünkü insanlar tüketim faaliyetlerini arttırdıkça bir yandan da ekolojik çevreyi tüketme hızları da ivme kazanmıştır. Bu sebeplerden dolayı son yıllarda yeşil pazarlama kavramı önem kazanmıştır. Bu çalışmanın amacı yeşil pazarlamanın tüketici davranışları üzerindeki etkisini ölçmektir. Bu amaç doğrultusunda Gaziantep ilinde yaşayan 382 adet tüketiciye nicel analiz tekniklerinden anket uygulanmıştır. Tüketicilerden toplanan verilere faktör analizi uygulanarak boyutlar elde edilmiştir. Bu veriler daha sonra Yüzde – Frekans Analizi, Independent T Testi, One Way ANOVA ve Korelasyon Analizi gibi parametrik testlere tabi tutularak bulgular elde edilmiştir. Araştırmanın sonucunda; tüketicilerin yeşil pazarlama algısının orta düzeyde olduğu görülmektedir. Ayrıca yeşil pazarlama boyutlarının tüketicilerin demografik özelliklerine göre genel anlamda farklılık göstermediği ancak yeşil bilgi ve yeşil farkındalık boyutlarının tüketicilerin demografik özelliklerine göre farklılaştığı görülmüştür. Bu bağlamda tüketicilerin eğitim düzeyleri, yaşları ve gelir durumları arttıkça, yeşil farkındalık ve yeşil bilgi boyutları başta olmak üzere yeşil pazarlamaya yönelik tüketici algılarının da doğru orantılı bir şekilde arttığı görülmektedir. Dolayısıyla tecrübe, eğitim ve refah gibi hususların yeşil pazarlama algısı üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra evli tüketicilerin yeşil pazarlama algısının yüksek olmasının sebebi de sorumluluk duygusuna bağlı olduğu şeklinde yorumlanabilir. Ayrıca erkeklerin kadınlara göre yeşil tüketim algısının yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Bu sonuçlar kapsamında çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The irreversible disasters such as global warming, environmental destruction, epidemics and the destruction of natural resources, which have increased their impact in the world, especially in recent years, have brought sustainability and the environment to the fore. Protecting the environment and ensuring a sustainable ecological life can only be possible by changing the consumption culture of people. Because as people increase their consumption activities, the rate of consumption of the ecological environment has also gained momentum. For these reasons, the concept of green marketing has gained importance in recent years. This study aims to measure the effect of green marketing on consumer behaviour. For this purpose, a questionnaire, one of the quantitative analysis techniques, was applied to 382 consumers living in Gaziantep. Dimensions were obtained by using factor analysis to the data collected from consumers. These data were then subjected to parametric tests such as Percent-Frequency Analysis, Independent T-Test, One Way ANOVA and Correlation Analysis, and obtained findings. As a result of the research, consumers' perception of green marketing is at a moderate level. In addition, it has been observed that the green marketing dimensions do not generally differ according to the demographic characteristics of the consumers. Still, the green information and green awareness dimensions vary according to the demographic characteristics of the consumers. In this context, as consumers' education level, age, and income status increase, it is seen that consumer perceptions of green marketing, especially the dimensions of green awareness and green information, increase in direct proportion. Therefore, it has been determined that issues such as experience, education and welfare affect the perception of green marketing. In addition, married consumers have a high perception of green marketing can be interpreted as a sense of responsibility. In addition, it has been observed that men have a higher perception of green consumption than women. We made various suggestions within the scope of these results.