A study of the needs analysis of Turkish as a foreign/second language learners
Bir ihtiyaç analizi: Yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrenciler
  1. Tez No: 710951
  2. Yazar: FATMA BEGÜM KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN KAFES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İhtiyaç Analizi, Yabancılara Türkçe Öğretimi, Türkçe Eğitim Merkezleri (TÖMER), Öğrenci İhtiyacı, Needs Analysis, Turkish as a Foreign Language (TFL), Turkish Teaching Centres (TOMER), learners' needs
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada Türkçe Öğretim Merkezlerinde (TÖMER) Türkçe eğitimi alan öğrencilerin dil öğrenme ihtiyaçları analiz edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın temel amacı, yabancılara Türkçe öğretiminde öğrencilerin ihtiyaçlarını belirlemek; bu ihtiyaçların yaş, cinsiyet ve dil seviyeleri gibi değişkenler karşısında farklılık gösterip göstermediğini belirlemektir. Çalışma, nitel araştırma yaklaşımlarıyla uygulamalı bir araştırma projesi olarak geliştirilmiştir. Bu çalışmaya toplam 63 öğrenci farklı Türkçe Öğretim Merkezlerinden (TÖMER) katılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerden nicel veriler toplamak için ihtiyaç analizi anketi kullanılmıştır. Anketlerin incelenmesinde öncelikle frekanslar ve yüzdeler kullanılmış, yaş, cinsiyet ve dil seviyelerine göre anlamlı bir farkın oluşup oluşmadığını ortaya çıkarmak için sorulara ki-kare testi uygulandı. İhtiyaç analizi anketi sonuçlarına göre TÖMER'de öğrenim gören öğrencilerin dil öğrenme ihtiyaçları; eğitim ve iş olanakları, bireysel ilgi ve ihtiyaçlar ile sınıf içi iletişime odaklanmıştır. Sonuçlara göre cinsiyet, yaş ve dil düzeyleri açısından anlamlı bir farklılık yoktur.
Özet (Çeviri)
In this study, the language learning needs of the learners studying Turkish as a foreign language at Turkish Teaching Centres (TOMERs) were identified, with regard to variables such as age, gender, and proficiency level. A total of 63 students took part in this study. A needs analysis questionnaire, adopted by the researcher, was used to collect quantitative data. Frequencies and percentages were used to examine and identify the participants' language learning needs. Chisquare tests were conducted. According to the needs analysis questionnaire, the language learning needs of the students studying at TOMER focused on education and job opportunities, individual interests and needs, and in-class communication. According to the results, there is no significant difference in terms of gender, ages and language proficiency levels.