From soft power to smart power: Türkiye's grand straregic security in Somalia
Yumuşak güçten akıllı güce: Türkiye'nin Somali'deki büyük stratejik güvenliği
- Tez No: 896485
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MD NAZMUL ISLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Güç, Sert Güç, Türk Dış Politikası, Türkiye'nin Somali Politikası, Yumuşak Güç, Hard Power, Smart Power, Soft Power, Turkish Foreign Policy, Türkiye's Somali Policy
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma Türkiye'nin Somali'ye yönelik güvenlik politikasının yumuşak güçten akıllı güce geçişine konstrüktivizm çatısı altında odaklanmaktadır. Joseph S. Nye'ın geliştirdiği yumuşak güç teorisini temel alarak Türkiye'nin yumuşak güç uygulaması incelenmektedir. Türk-Somali ilişkileri yumuşak güç, sert güç ve akıllı güç kavramlarıyla ilintili analiz edilmektedir. 2002 yılında AK Parti'nin iktidara gelmesinden sonra Türk dış politikası yumuşak güçte bir değişim tecrübe etmiştir. Bu bağlamda Türkiye, dış ve güvenlik politikasını geliştirmek amacıyla kurumlarında ciddi gelişmeler katetmiştir. Yumuşak güç kapsamında Dışişleri Bakanlığı, Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, sivil toplum kuruluşları ve Türk Hava Yolları Türkiye'de en etkili kurumlar arasında yer almaktadır. 2005 yılının 'Afrika Yılı' olarak ilan etmekle beraber Afrika'da gerçekleşen devamlı ve aktif katılım, Türkiye'nin ilgili kıtaya olan samimi yaklaşımını göstermektedir. Afrika ülkelerine sağlanan katkılar yanı sıra, Türkiye Somali'ye yapılan desteklerinde de etkili ve samimi olduğunu kanıtlamıştır. Türkiye'yi özel kılan ise yumuşak ve sert gücü bir arada kullanırken bir tehdit ya da zorlama imajı yaratmamasıdır. Aksine Türkiye ilgili ülkelerde ve özellikle Somali'de hoş karşılanmaktadır. Bu durum Türkiye'nin Somali'de stratejik bir şekilde uyguladığı güvenlik stratejisiyle ilişkili akıllı gücü göstermektedir. Bu tez, genel olarak Türk güvenlik politikasını, ayrıca spesifik olarak Afrika'ya ve detaylı bir şekilde Somali'ye yönelik kısa ve uzun vadeli politikalarını incelemektedir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the shift from soft power to smart power of Turkish security policy towards Somalia under the framework of constructivism. Based on the theory of soft power, introduced by Joseph S. Nye, Turkish soft power employment is elaborated. Turkish-Somali relations are analyzed with relation to the concept of soft power, hard power, and smart power. After AK Party came to power in 2002, Türkiye's foreign policy experienced a shift towards soft power. In this context Türkiye has enhanced its current institutions as well as established agencies and institutions with the aim of improving its foreign and security policy. In relation with soft power the Ministry of Foreign Affairs, Turkish Cooperation and Coordination Agency, Presidency for Turks Abroad and Related Communities, non-governmental organizations, and Turkish Airlines are among the most effective institutions in Türkiye. Naming year 2005 as“Africa Year”and following active engagement of Türkiye in Africa, Türkiye's serious approach to the continent is apparent. On line with the contributions to African countries, Türkiye proves its efficient and sincere contribution to Somalia as well. What makes Türkiye special is the use of soft and hard power in combination without creating an image of force or threat. Contrary Türkiye is welcome in the countries, particularly in Somalia. This shows the smart power in relation with security strategy that Türkiye implements strategically in Somalia. This thesis explores Turkish security policy in general and further specifically towards Africa and in detail on Somalia in short and long term.