Okul yöneticilerinin değişim eğilimleri ile kriz yönetme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between school administrators' tendencies of change and management skills of crisis
  1. Tez No: 710971
  2. Yazar: ELİF ÇAKI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESEN SUCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değişim, Değişim Eğilimi, Kriz, Kriz Yönetimi, Kriz Yönetme Becerisi, change, tendency of change, crisis, crisis management, crisis management skills
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmanın amacı okul yöneticilerinin değişim eğilimleri ile kriz yönetme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Artık yaşadığımız çağda ulaşım ve iletişim büyük bir hızla gelişmektedir. Bunun sonucunda pek çok bilgi bilgisayar ve internet aracılığıyla dünyanın her yerine taşınabilmektedir. İnternet ve bilgisayarların kullanım oranlarının artmasıyla yaşadığımız dünyayı kişiler, kurumlar ve uluslararasındaki ilişki karmaşıklaşmıştır. Bu durum dünya genelinde kriz ortamlarının oluşmasına neden olmuştur (Marşap, 2009:398). Karşılaştığımız bu gelişmeler ve kaçınılmaz değişime ayak uydurmak için değişimi yönetme süreci '' problemleri acil bir şekilde çözme, tecrübe edinerek öğrenme, değişen şartlara adapte olma ve her zamankinden daha fazla yeterli olabilme '' durumuna dönüşmüştür (Balcı, 2000, s.56). Charles Darwin'in ( Şenel, 2001, s. 16) hayatta kalan türler değişime en çok ayak uydurabilen türlerdir diyerek durumu çok iyi bir biçimde anlatmıştır. Bu araştırma K.K.T.C' de 2020-2021 eğitim öğretim yılında devlet ortaöğretim alanında görev yapan 108 okul yöneticisi ile yapılmıştır. K.K.TC. sınırları içinde bulunan beş ilçe ( Lefkoşa, Gazimağusa, Lefke, Girne, Güzelyurt) de yer alan orta ve liselerde görev yapan okul yöneticileri araştırma kapsamına alınmıştır. Bu çalışma nicel araştırma tekniklerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak okul yöneticilerinin değişim eğilimlerini belirlemek için Akbaba Altun ve Büyüköztürk (2011) tarafından geliştirilen 4 alt boyutu olan 41 maddelik oluşan beşli Likert tipinde derecelendirilen Değişim Eğilimleri Ölçeği, Nükhet Sayın tarafından geliştirilen 6 alt boyutu olan 45 madden oluşan beşli Likert tipinde derecelendirilmiş 5 Kriz Yönetimi Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanılan demografik özellikler için, Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Bu çalışmaya katılan okul yöneticilerinden elde edilen bilgiler Package for Social Sciences (SPSS) 24 veri analizi programına göre analiz edilmiştir. Araştırmadan çıkan sonuçlara göre Değişim Eğilimleri Ölçeği geneli ve alt boyutları arasında yaş, cinsiyet ,eğitim ,kıdem yılı ve okulda bulunduğu görev süresi değişkenlerine göre incelendiğinde yaş ,cinsiyet, eğitim ve kıdem yılı arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Kriz Yönetimi Ölçeği geneli ve alt boyutları arasında ise yaş, cinsiyet ve kıdem yılı değişkenleri arasında anlamlı bir fark elde edilmiştir. Çalışmadan elde edilen verilere göre okul yöneticilerinin kriz yönetimi becerileri ile değişim eğilimleri arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Okul yöneticilerinin kriz yönetimi becerileri arttıkça değişim eğilimleri de artış gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between school administrators' tendencies of change and their crisis management skills.In the age we live, transportation and communication are developing rapidly. As a result, a lot of information can be transported all over the world via computers and internet. In the world we liv, With the increase in the use of the Internet and computers, the relationship between individuals, institutions and internationals has become more complex. This situation causes the crisis atmosphere around the world (Marşap, 2009:398). These developments which we meet and the process of managing the change in order to keep up with the inevitable change turn into“solving the problems urgently, learning by gaining experience, adapting to changing conditions and being more competent than ever”(Balcı, 2000, s.56). Charles Darwin (Şenel, 2001, p. 16) explained the situation very well by saying that the surviving species are the species that can adapt to change the most. This research was conducted with 108 school administrators working in the field of state secondary education in the TRNC in the 2020-2021 academic year. T.R.N.C School administrators working in middle and high schools in five districts (Lefkoşa, Gazimağusa, Lefke, Girne, Güzelyurt) were included in the study. In this study, the Tendencies of Change Scale, which was developed by Akbaba Altun and Büyüköztürk (2011) to determine the tendencies of change of school administrators using the relational screening model, which is one of the quantitative research techniques, consists of 41 items with 4 sub-dimensions, The Crisis Management Scale, which was developed by Nükhet Sayın, consists of 45 7 items with 6 sub-dimensions and for the demographic characteristics,The Demographic Information Form, prepared by the researcher,were used. The informations obtained from the school administrators who participated in this study were analyzed according to the Package for Social Sciences (SPSS) 24 data analysis program. According to the results of the study, a significant difference was found between age, gender, education and seniority years, examining in terms of age, gender, education, years of seniority and tenure at school between the general and sub-dimensions of the Tendencies of Change Scale. A significant difference was found between the general and sub-dimensions of the Crisis Management Scale, among the variables of age, gender and years of seniority. According to the data obtained from the study, it was found that there is a moderate positive relationship between the crisis management skills of school administrators and their tendencies of change. It was observed that as the crisis management skills of school administrators increased, their tendency to change also increased.