A research on the moderating role of ethical leadership in relationship between person – organization fit anf organizational commitment in accomodation operations
Konaklama işletmelerinde kişi örgüt uyumu ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkide etik liderliğin düzenleyici rolü üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 710978
  2. Yazar: ÖZNUR SİDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA AKBABA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Kişi Örgüt Uyumu, Etik Liderlik, Konaklama İşletmeleri, Organizational Commitment, Person Organization Fit, Ethical Leadership, Accomodation Operations
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 279
Özet
Konaklama işletmelerinde işgörenler, önemli bir üretim faktörüdür ve işletme performansını ve işletmenin rekabet gücünü etkilemektedir. Bu sebeple nitelikli işgörenlerin örgüte çekilmesi ve örgütsel bağlılıklarının sağlanması için çaba sarfedilmesi gerekmektedir. Örgütsel bağlılığın sağlanması için önemli faktörlerden biri, güvenilir, dürüst, adil ve ilkeli davranışlarıyla örgütlerde astlarını destekleyen, motive eden, cesaretlendiren ve gelişimlerini sağlayan ortamları yaratan etik liderlerdir. Örgütsel bağlılığı arttıran bir diğer faktör ise örgütlerin amaç ve değerleri ile işgörenlerin değer ve hedefleri arasındaki uyumun varlığıdır. Kişi-örgüt uyumu kavramı olarak bilinen bu kavram çalışanların performansı ve örgütün başarısı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Bu bağlamda bu araştırmanın temel amacı; İzmir ilindeki konaklama işletmelerinde çalışanların örgütsel bağlılık düzeylerinin kişi örgüt uyumu ile ilişkisini belirlemektir. Bu ilişki içerisinde de etik liderlerin düzenleyici rolünün olup olmadığını ve etki derecesini ortaya koymaktır. Başka bir tanımlama ile amaç, örgütsel bağlılık boyutlarından hangilerinin, işgörenlerin kişi -örgüt uyumu ve etik liderlik boyutlarıyla ilişkili olduğunu, etik liderlik boyutlarının hangilerinin kişi örgüt uyumunun boyutları ile ilişkili olduğunu ve etik liderliğin iki değişken arasındaki düzenleyicilik etkisini açıklamaktır. Bu amaç doğrultusunda ilgili literature dayandırılarak araştırmanın modeli geliştirilmiştir. Araştırmanın verileri SPSS (Statistical Package For Social Sciences) for Windows 25.0 ve AMOS 21 (Analysis of Moment Structures) programı ile analiz edilmiştir. Katılımcıların demografik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı istatistikler yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizleri sonucunda araştırmaya katılan işgörenlerin örgütsel bağlılıkları, kişi- örgüt uyumu ve etik liderlik algılama düzeylerinin sosya demografik özellikler kapsamında ele alınan değişkenlerin bazılarına göre farklılıklar gösterdiği, bazılarına göre ise farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Ölçeklerin alt boyutlarının belirlenmesi amacıyla açıklayıcı faktör analizi, ölçeklerin geçerliliğini test etmede ise doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır.Araştırmadaki değişkenler arasındaki sebep sonuç ilişkisini, bir başka ifade ile bir değişkenin diğer değişken üzerindeki etkisini test etmek amacıyla da yapısal eşitlik modellemesi(YEM) analizi yapılmıştır.YEM analizi sonucunda etik liderliğin kişi örgüt uyumu ve örgütsel bağlılığa etkisinin olduğu ayrıca kişi örgüt uyumunun da örgütsel bağlılığı etkilediği bulgulanmıştır.Araştırmanın değişkenleri arasında istatiksel açısından anlamlı etki bulunmasına karşılık örgütsel bağlılık ile kişi örgüt uyumu ilişkisinde etik liderliğin düzenleyici bir rolünün olmadığı tespit edilmiştir.Ayrıca ölçekler arasında ilişki Pearson Korelasyon Analizi ile incelenmiş; üç değişken arasında istatiksel olarak anlamlı ilişkilerin bulunduğu gözlemlenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda araştırmanın sonucu açıklanmış; sonuçlar doğrultusunda ilgili alan yazın araştırmacılarına ve uygulayıcılara yönelik önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Employees in accommodation establishments are an important production factor and they affect establishment performance and competitive power of the establishment. Because of this reason, efforts should be made in order to attract qualified employees to the organization and to ensure their organizational commitment. One of the important factors for ensuring organizational commitment is the ethical leaders who create environments that support, motivate, encourage and develop their subordinates in organizations with their reliable, honest, fair and principled behaviours. Another factor that increases organizational commitment is the existence of fit between the goals and values of the organizations and the goals and values of the employees. This concept, known as the concept of person-organization fit, has a positive effect on the performance of employees and the organizational success. The main purpose of this study within this context is to determine the relationship between the organizational commitment levels of employees in accommodation establishments and person-organization fit in Izmir. And to determine whether ethical leaders have a moderating role and present the degree of influence in aforementioned relationship. In other words, the purpose is to explain which ones of the dimensions of organizational commitment are associated with the dimensions of the employee-organization fit and ethical leadership, which dimensions of ethical leadership are associated with the dimensions of person-organization fit, and the moderating effect of ethical leadership between these two variables. The model of the research was developed based on the relevant literature in the direction of this purpose. Data that is obtained from the research are analysed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 and AMOS 21 (Analysis of Moment Structures) softwares. Descriptive statistics applied to determine the demographic characteristics of the participants. It was determined as a result of the analysis of the data obtained that; the organizational commitment, person-organization fit and levels of the perception of ethical leadership perception of the employees participating in the research differ according to some of the variables that are thought to be within the scope of social demographic characteristics, and do not differ according to other social demographic variables. Explanatory factor analysis was used in order to determine the sub-dimensions of the scales, and confirmatory factor analysis were used in order to determine the validity of the scales Structural equation modelling (SEM) analysis was applied in order to test the causality relationship, in other words, the effect of one variable on another variable, between the variables in the research. It was found as a result of the SEM analysis that ethical leadership has an effect on person-organization fit and organizational commitment, and also person-organization fit has an effect on organizational commitment. Although there was a statistically significant effect between the variables of the study, it was determined that ethical leadership did not have a moderating role in the relationship between organizational commitment and person-organization fit. Also, the relationship between the scales was examined using Pearson Correlation Analysis and it was observed that there were statistically significant relationships between the three variables. The outcome of the research was announced about the findings obtained, and suggestions for researchers and practitioners in the relevant literature are included within line with the outcomes.