Online shopping trends and its effects on consumer buying behavior in Turkey during COVID-19
COVID-19 esnasında Türkiye'de online alışveriş trendleri ve tüketicinin satın alma davranışlarına etkisi
  1. Tez No: 711040
  2. Yazar: MADİHA NAVİN WALIZAD
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ŞEHİME ÖZÜTLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Tüketicinin satın alma davranışı, Güven ve itimad, Kolaylık, Gizlilik ve Ürün Çeşitliliği, COVID-19, Consumer buying behavior, Trust and Confidence, Convenience, Privacy, and Product Variety
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Pandemiler toplumların hafızalarında silinmez izler bırakıp uzun vadeli sonuçlar doğurmaktadır. Çin'de başlayan Covid-19, 2020 yılının ilk aylarından itibaren tüm dünyaya yayılıp etkisini göstermeye başlamıştı. Türkiye de coğrafi konumu ve Asya ile Avrupa arasındaki geniş noktası olması nedeniyle Covid-19 salgınınından oldukça etkilenmiştir. Bu anlamıyla Covid-19'un küresel e-ticaret üzerinde hem olumlu hem de olumsuz muazzam etkisi olmuş, virüsün en genel sonucu olarak e-ticaret hızla artış göstermeye başlamıştır. E-ticaret, zorunluluklarla öne çıkarak, etkili bir alternatif olarak yükselmiştir çünkü tüketicilerin normalde marketlerden ve mağazalardan satın alacakları şeyleri sunan güçlü e-perakendeciler gittikçe çoğalmıştır. Bu çalışma, Covid-19 salgını boyunca Türkiye'de online alışveriş eğilimlerini ve tüketicinin satın alma davranışı üzerindeki etkilerini anket sonuçları üzerinden değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Anket, İstanbul'da yaşayan 384 kişiden toplanmış, veriler SPSS ile işlenmiştir. Pandemi sonrası ve süresince güven, erişilebilirlik, veri güvenliği ve ürün çeşitliliğinin tüketici satın alma davranışını online alışveriş lehine etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Pandemics leave indelible marks on the memories of societies and have long-term consequences. The Covid-19 outbreak, which began in China and has expanded worldwide as of the early months of 2020, affected the world. Turkey, due to its geographical location and the transit point between Asia and Europe affected by the COVID-19 outbreak. COVID-19 has had a tremendous influence on global e-commerce, both positive and negative, but generally, e-commerce is increasing quickly as a result of the virus. E-commerce has emerged as an effective alternative and is now seen as the best option in such a situation, with e-retailers offering things that consumers would normally purchase at a superstore. This study aims to assess the online shopping trends and its effects on consumer buying behavior in Turkey during covid-19. Structure questionnaires were developed. Data were collected from 384 people who live in Istanbul, Turkey. The analysis has been done with SPSS. The impact of the pandemic on the consumer buying behaviors was measured in four dimensions as trust and confidence, convenience, privacy, product variety. As a result, it can be concluded that trust and confidence, convenience, privacy, and product variety positively affect consumer buying behavior.