Şanlıurfa ilinde bir özel sağlık kuruluşunda örgütsel bağlılığın iş doyumu üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of organizational commitment on job satisfaction in a private health institution in Sanliurfa
- Tez No: 711041
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, İşletme, Healthcare Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, İş Doyumu, Sağlık Çalışanları, Organizational Commitment, Job Satisfaction, Health Workers
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Günümüzde yapılan çalışmalar, ortak bir çalışma alanı paylaşılan kurumlarda örgütsel bağlılığın ve iş doyumunun pozitif bir ilişki içerisinde olduğunu göstermektedir. Bu çalışmalardan yola çıkılarak yapılan bu tez çalışmasında sağlık çalışanları bağlamında örgütsel bağlılık ve iş doyumunun nasıl bir ilişki içerisinde olduğu ve bu sağlık çalışanlarının demografik özelliklerine göre örgütsel bağlılık ile iş doyumu düzeylerinin farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Yapılan araştırmanın birinci ve ikinci bölümünde örgütsel bağlılık ve iş doyumu kavramlarının neler olduğu ve temel özellikleri Türkçe ve Yabancı kaynaklar kullanılarak açıklamıştır. Araştırmanın üçüncü bölümünde, ilk iki bölümdeki bilgilerin ışığında veri toplanması sırasında kullanılan gereç ve yöntem bilgileri paylaşılmıştır. Söz konusu tez çalışması Şanlıurfa'da özel bir hastanede görev yapan 275 personel ile gerçekleştirilmiştir. Örneklem grubuna Allen-Mayer Örgütsel Bağlılık Ölçeği, İş Doyumu Ölçeği ve sosyo-demografik bilgi formu verilmiştir. Toplanan veriler SPSS 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Toplanan verilerin dağılımı normallik göstermediği için parametrik olmayan testler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, sağlık çalışanlarında örgütsel bağlılık ve iş doyumunun güçlü ve pozitif yönlü bir ilişkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Buna ek olarak, örgütsel bağlılığın ve iş doyumunun çeşitli demografik özelliklere göre de farklılaştığı saptanmıştır. Çalışma kapsamında elde edilen bulgular, literatürde daha önce elde edilen bulgular ile karşılaştırılmış ve bulguların ortaya çıkma nedenleri tartışılmıştır. Ayrıca elde edilen sonuçlara göre çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Recent studies show that organizational commitment and job satisfaction are in a positive relationship in institutions where a common workspace is shared. In this thesis study, which was based on these studies, it was investigated how organizational commitment and job satisfaction are related in the context of health workers and whether organizational commitment and job satisfaction levels differ according to the demographic characteristics of these health workers. In the first and second parts of the research, the concepts of organizational commitment and job satisfaction and their basic features are explained using Turkish and foreign sources. In the third part of the study, information on the materials and methods used during data collection was shared in the light of the information in the first two parts. This thesis study was carried out with 275 personnel working in a private hospital in Şanlıurfa. Allen-Mayer Organizational Commitment Scale, Job Satisfaction Scale and socio-demographic information form were given to this sample group. The collected data were analyzed using the SPSS 22.0 package program. Non-parametric tests were used because the distribution of the collected data did not show normality. The findings obtained as a result of the research reveal that there is a strong and positive relationship between organizational commitment and job satisfaction in healthcare workers. In addition, it has been determined that organizational commitment and job satisfaction differ according to various demographic characteristics. The findings obtained within the scope of the study were compared with the findings obtained previously in the literature and it was discussed why these findings emerged. In addition, various suggestions were made according to the results.