Kardiyovasküler hastalığın ön tanısı olarak obezitenin plazminojen aktivatör-inhibitör-1 ve adiponektin düzeyleri üzerine etkisinin araştırılması
Study the effect of obesity on levels of plasminogen activator inhibitor-1 and adiponectin as a pre-diagnosis for cardiovascular disease
  1. Tez No: 711119
  2. Yazar: AMEER SALAM HASAN HASAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARAİPEKLİ, PROF. DR. LAMİA ABDUL MAJEED AL-MASHHEDY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Obesity, Cardiovascular Disease, Plasminogen Activator Inhibitor-1, Adiponectin, Lipid Profile
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Obezite, kardiyovasküler hastalık (KVH), özellikle kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalığı (KKH) geliştirme riskinin artmasıyla ilişkilidir. Obezite, dislipidemi, tip 2 diyabet, hipertansiyon ve uyku bozuklukları dâhil olmak üzere kardiyovasküler risk faktörlerine doğrudan katkıda bulunur. Bu çalışmada, kardiyovasküler hastalığın ön tanısı olarak obezitenin plazminojen aktivatör-inhibitör-1 ve adiponektin düzeyleri üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma Irak, Zi-kar şehrinde, İmam Hussain Eğitim hastanesinde hasta ve kontrol grubu oluşturularak ve her bir grupta yaşları 35-45 arasında değişen 50 hasta olmak üzere toplam 100 kişi ile gerçekleştirildi. Tüm bireylerden serum araştırması için kan örnekleri alındı. Kan serumu örneklerinde serum kolesterol, serum trigliserid, serum düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), serum yüksek yoğunluklu lipoproteinler (HDL), serum çok düşük yoğunluklu lipoprotein (VLDL), serum trigliserid, serum plazminojen aktivatör inhibitör-1 ve serum adiponektin seviyeleri ölçüldü. Birinci ve ikinci grup karşılaştırıldığı zaman iki grup arasındaki farklar istatiksel olarak anlamlıdır. Sonuçlar, obezitesi olan hastalarda plazminojen aktivatör inhibitör-1 düzeylerinin kontrol grubuna göre önemli derecede yüksek olduğunu gösterdi. Obez hasta grubunda ortalama serum adiponektin değerleri kontrollere göre önemli derecede düşüktü. Tüm sonuçlar temelinde, aşırı kilo ve obezitenin kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalığı gibi kardiyovasküler hastalık gelişimi için güçlü risk faktörlerine sahip olduğu sonucuna varıldı. ANAHTAR KELİMELER: Obezite, Kardiyovasküler Hastalık, Plazminojen Aktivatör İnhibitörü-1, Adiponektin, Lipid Profili
Özet (Çeviri)
Obesity is associated with an increased risk of developing cardiovascular disease (CVD), particularly heart failure and coronary heart disease (CHD). It directly contributes to cardiovascular risk factors, including obesity, dyslipidemia, type 2 diabetes, hypertension, and sleep disorders. In this study, it was aimed to investigate the effect of obesity on plasminogen activator-inhibitor-1 and adiponectin levels as a preliminary diagnosis of cardiovascular disease. The study was carried out in Imam Hussain Training Hospital in Zi-kar city, Iraq, by forming a patient and control group, and 50 patients in each group, aged between 35-45, with a total of 100 people. Blood samples were taken from all individuals for serum research. Serum cholesterol, serum triglyceride, serum low-density lipoprotein (LDL), serum high-density lipoprotein (HDL), serum very low-density lipoprotein (VLDL), serum triglyceride, serum plasminogen activator inhibitor-1 and serum adiponectin levels were measured in blood serum samples. When the first and second groups are compared, the differences between the two groups are statistically significant. The results showed that plasminogen activator inhibitor-1 levels were significantly higher in patients with obesity compared to the control group. Mean serum adiponectin values were significantly lower in the obese patient group compared to controls. On the basis of all results, it was concluded that overweight and obesity have strong risk factors for the development of cardiovascular disease, such as heart failure and coronary heart disease.