Demet mecmuası tahlili; fihrist-inceleme-metin
Demet magazine; analytical index-review-text
  1. Tez No: 711223
  2. Yazar: ŞADİYE SÜLEYMAN AHMET AĞA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ÖZPAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Celal Sahir, Demet mecmuası, Osmanlı basını, II. Meşrutiyet, dergicilik, Celal Sahir, Demet Periodical, Ottoman Press, II Legitimacy Magazines
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 319
Özet
Osmanlı Devleti'nde II. Meşrutiyet, birçok konuda yenileşme ve değişmelerin yaşandığı dönem olmuştur. Bu dönemden itibaren Osmanlı'da farklı konularda birçok dergi çıkmıştır. Bu süreçte dergicilik, özellikle Türk edebiyatında altın çağını yaşamış, kültür ve sanatın gelişiminde büyük katkılar sağlamıştır. Bu çalışmada, 1908 yılında Celal Sahir tarafından İstanbul'da neşredilen Demet mecmuası incelenmiştir. Demet mecmuasının tahlili fihristinin yapıldığı bu çalışma, dört bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde Demet mecmuasının yayımlandığı II. Meşrutiyet dönemi ve o süreçte Osmanlı basınında kadın dergiciliği ele alınmıştır. Mecmuanın sahibi, müdürü, başyazarı Celal Sahir hakkında bilgiler bulunmaktadır. İkinci bölüm kronolojik sıraya göre, yazar adına göre ve konularına göre fihristi ihtiva etmektedir. Üçüncü bölüm mecmuadaki yazıların incelendiği bölümdür. Dördüncü ve son bölümde çeviri yazı metin yer almaktadır. Sonuç kısmında, çalışmanın bütünüyle ilgili ulaşılan yargılara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the Ottoman Empire, II. Legitimacy has been a period of renewal and changes in many issues. Since this period, many magazines on different topics have appeared in the Ottoman Empire. In this process, magazine publishing has experienced its golden age, especially in Turkish literature, and has made great contributions to the development of culture and art. In this study, the Bundle assembly, which was written by Celal Sahir in Istanbul in 1908, was examined. This study was made of the Annotated Index of Magazine Demet is composed of four parts. In the first part, a bunch of majmuas was published II. Legitimacy period and during that period, women's journalism was covered in the Ottoman press. There is information about the owner, director, editor-in-chief of Majmua, Jalal Sahir. The second part contains the fihrist in chronological order, by author's name and by topics. The third section is the section where the articles in the assembly are examined. The fourth and last section contains the text of the translation article. In the conclusion section, the judgments reached about the whole of the study are given.