İbn Rüşd'ün Batı düşüncesi üzerindeki etkisi
Ibn Rushd's effect on Western thought
  1. Tez No: 711222
  2. Yazar: MEHMET BARAN DANIŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN AKTİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Rüşd, İbn Rüşdçülük, İslam Felsefesi, Latin İbn Rüşdçülüğü, Aristoteles, Averroes, Averroism, Islamic Philosophy, Latin Averroism, Aristotle
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada İbn Rüşd'ün Antik Yunan felsefesinden aldığı mirasın ve bu felsefeye yaptığı katkıların Batı düşüncesine olan etkisi incelenmiştir. Bu etkinin Batı düşünce tarihinde yer alan bazı filozofları ne şekilde etkilediği ve yol açtığı felsefi akımların neler olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Orta Çağ'da Antik Yunan felsefesinden yapılan tercümelerle aydınlık bir dönem yaşayan İslam dünyasının düşünürlerinden biri olan İbn Rüşd'ün özellikle Aristoteles şerhlerinin, Batı düşünce dünyasında Aydınlanmaya yol açan etkenlerden biri olması şaşırtıcı bir şekilde“Batıyı Aydınlatan İslam Filozofu”payesini almasına neden olmuştur. Batıyı aydınlatma görevini bir batılı değil İslam dünyasından bir filozof yerine getirmiş ve o kişi İbn Rüşd olmuştur. İslam düşünce dünyasında Meşşâî filozoflar grubu içinde yer alan İbn Rüşd'ün Batı düşünce dünyasında bu kadar derin bir etkiye sahipken Doğu/İslam dünyasında etkisinin sınırlı kalması ayrıca yapılabilecek bir çalışma konusu olabilir ancak bizim bu çalışmada üzerinde durduğumuz nokta Doğu/İslam dünyası içindeki etkisizliği değil Batı düşünce dünyası üzerindeki etkisidir. Daha doğrusu bu etkinin“Aydınlanma”ve sonrasına kadar uzanan hem felsefe hem de diğer alanlarda ortaya çıkardığı büyük fotoğraftır. Ayrıca Batı düşünce dünyası içindeki İbn Rüşd etkilerinin nasıl bir muhalefet ile karşılaştığına ve bu muhalefetin de aslında İbn Rüşd'den nasıl etkilendiğine çalışma konusu içinde yer vermeye çalıştık. Orta Çağ'da yazdığı Aristoteles şerhlerinin Aydınlanma döneminde etkisini göstermesi, İbn Rüşd'ün Avrupa kültürünün mimarlarından sayılmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of Ibn Rushd's legacy from Ancient Greek Philosophy and his contributions to this philosophy on Western thought has been examined. It has been tried to reveal how this affected some philosophers in the history of Western thought and what the philosophical movements it caused were. The fact that Ibn Rushd's translations of Aristotle, which was one of the results of the Islamic world, which had a bright period with the translations made from Ancient Greek philosophy in the Middle Ages, were one of the factors that led to the Enlightenment in the world of Western thought, surprisingly, it took the title of“Islamic Philosopher Enlightening the West”. A philosopher from the Islamic world, not a Westerner, fulfilled the task of enlightening the West, and that person was Ibn Rushd. While Ibn Rushd, who is in the group of Peripatetic philosophers in the Islamic world of thought, has such a deep influence in the Western world of thought, the fact that his influence is limited in the East/Islamic world may be a subject of further study, but the point we focus on in this study is not his ineffectiveness in the East/Islamic world, but the West. influence on the world of thought. More precisely, it is the big picture that this effect reveals in philosophy and other fields, extending to the 'Enlightenment' and beyond. In addition, we tried to include in the study how the effects of Ibn Rushd produced their antitheses in the world of Western thought and how these anti-Averroes thoughts were actually influenced by Ibn Rushd. The influence of Aristotle's commentaries, which he wrote in the Middle Ages, during the Enlightenment period, enabled him to be counted as one of the architects of the European Union, and formed the most important of the metal pillars on which the Western civilization was built.